Mozaik

Mit keresnek műanyag palackok a Balatonban?

Facebook/BalatonScience
Facebook/BalatonScience

Feltűnhetett többeknek, hogy a Balaton egyes kikötőiben, nádasai előtt üres műanyag palackokat látnak lebegni a vízen. Ebben az esetben szó sincs környezetszennyezésről.

A palackok bójaként funkcionálnak, melyeket a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai helyeztek ki – írják a Facebook-posztjukban.

Kapcsolódó
Megszédült pontyokat vittek vissza a Balatonba
A Balatonba torkolló Endrédi-patakban találtak "pipázó" halakat.

A bóják azokat a helyeket jelzik, ahová mesterséges aljzatokat (fa lapokat) helyeztünk ki, hogy a rajtuk kialakuló algabevonatot tanulmányozzuk. Kiválasztottunk egy tucat balatoni kikötőt, amelyeken belülre és a hullámzásnak kitett külső részre is helyeztünk ki aljzatokat. Azt szeretnénk tanulmányozni, hogy az emberi jelenlét hogyan befolyásolja az algabevonat mennyiségét és faji összetételét. Kontrollként nádason belüli, illetve nádas előtti területeket is vizsgálunk. A bójákat a tervek szerint június végén – július elején gyűjtjük majd be

– írták a bejegyzésben.

Az algabevonat vizsgálatával a víz szennyezettségét vizsgálják, más algaközösség található egy erősen szennyezett és egy jó állapotú vízben.

A tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fő feladata az édesvizek környezettani kutatása. Vizsgálják a Balaton és vízgyűjtőjének élővilágát, annak változásait, életfolyamatait, anyagforgalmi sajátosságait.

Kapcsolódó
Egyre jobban iszaposodik több balatoni strand
A balatoni iszapkotrás megindítása össztársadalmi érdek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik