Virágzó vidékünk

Gazdátlanul folyik a semmibe a balatonfenyvesi csodavíz

Facebook
Facebook
1964 óta napi 86 ezer liter folyik el kihasználatlanul a Jancsi árokba.

Balatonfenyves határában  a 7-es út mellett, méteres növényzetben található a B-18-as kút, amely nem más, mint egy gödör közepéből kiálló vascső, amiből nagy nyomással bugyog a kénes illatú langyos, gyógyhatású ásványvíz. A különleges víz ahelyett, hogy tömegek gyógyulhatnának tőle, az úgynevezett Jancsi árokba távozik, írja a likebalaton.hu.

Kapcsolódó
Hazánk gyógyvizeinek jótékony hatása 8 területen is mutatkozik
Nyolc nagyobb csoport létezik, érdemes megismerni.

1964 óta napi 86 ezer liter folyik el kihasználatlanul. Ekkoriban kerestek ugyanis olajat a környéken, ám olaj helyett a fúrások ásványvizet hoztak a felszínre.

A 600 méter mélyre fúrt kutat 400 méteren betondugóval látták el, és mivel úgynevezett „pozitív kút”, vagyis a kitermeléshez nem kell szivattyú, hagyták, hadd „működjön”.

A csövön azóta változatlan szintmagassággal és minőségben megállás nélkül folyik a 29 fokos „külső-belső” használatra alkalmasnak minősített ásványvíz.

A környékbeliek úgy tartják, hogy nemcsak mozgásszervi, hanem emésztőrendszeri problémákat is orvosol a csodavíz, amit a telek tulajdonosa a 2000-es évek elején értékesíteni akart, és bár jöttek külföldi befektetők, az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Bár az eladás a község fejlődését is szolgálta volna, a tulajdonos 2005-ben elhunyt, a víz pedig azóta is gazdátlanul csobog el a semmibe.

Balatonfenyves polgármestere is értetlenül áll évtizedek óta a téma fölött.

Bár a kút magánterületen van, a föld mélyén rejlő kincs a Magyar Állam tulajdona. A kút ebben a formában nem használható, talán újat is kellene fúrni, hogy itt bármit is kezdeni lehessen ezzel a kinccsel

– mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

Kapcsolódó
Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét
A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.
Olvasói sztorik