Mozaik

Megszökött a Szentendrei Kisállatkertből Kafka, a csóka

Egy látogató kitörte kedden a Szentendrei Kisállatkert röpdéjének az alját, Kafka, a kéz szelíd csóka pedig élt a lehetőséggel, és még mielőtt észrevehették volna a dolgozók a rést, elrepült a helyéről, írja Facebook-oldalán az intézmény.

Mint a posztban fogalmaznak, Kafka minden bizonnyal kézzel nevelt madár. Egy óbudai játszótéren riogatta a gyerekeket, amikor befogták, ezt követően került a kisállatkertbe.

Nem ismerjük eredeti gazdáját, de azt tudjuk, hogy a gyerekeket és a hölgyeket kifejezetten kedveli. Szelídsége miatt aggódunk, hiszen így veszélyben van

– fogalmaztak.

A madarat kedden többen látták Szentendrén. Az állatkert arra kér mindenki, ha friss információjuk van Kafkáról, mielőbb jelezzék.

Az MME adatbázisa szerint a csóka a kisebb testű varjúfélék közé tartozik. Kedveli az ember közelségét, gyakran épületek zugaiban fészkel és a nagyvárosokban akár az emberek között a teljesen fátlan utcákon is szívesen mozog. Összeurópai állománya stabil, a hazai viszont csökken, mivel fészkelési szokásai miatt részben a vetési varjúra utalt. Városi környezetben az ubanizálódó nyestek és dolmányos varjak feltehetően negatívan befolyásolják költési sikerét.

A hazai állomány részben vonuló, északkeletről télen sok madár érkezik a nagy varjúcsapatokkal is. Kéményekben, üregekben is megtelepedhet, nagyméretű odúkkal és vércse-költőládákkal megtelepíthető. A vetési varjú hazai állományának stabilizálása, az extenzív mezőgazdaság támogatása, valamint jogi védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csökkenjen tovább állománya.

Kapcsolódó
Másodszor láttak ilyen madarat Magyarországon
Madárszenzáció Tiszaalpáron.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik