Mozaik

Drámai mértékben csökkent a hazai madárállomány

Pixabay
Pixabay
A kutatók megfejtették az okát, hogy miért csökkent a madarak száma jelentősen hazánkban.

Az utóbbi 15 évben 30%-kal csökkent az agrártáj madárállománya Magyarországon. A foglyoknak 91%-a pusztult ki, de a cigánycsuk egyedszáma 51%-kal csökkent. Az Európai Unió területén 600 millió egyed tűnt el 1980 és 2017 között, ami 17-19 százalékos összesített állománycsökkenést eredményezett. A házi veréb állományának pedig 50 százaléka halt ki Európában – ismertette az Agrárszektor.

Kapcsolódó
Madárcsoda történt a Hortobágyon
Az első példányt 2005-ben észlelték hazánkban.

A madarak élőhelyeinek átalakulása fontos tényező az egyedszám csökkenésében. Az erdőgazdálkodás, a nem elég körültekintően elvégzett fakitermelés, az erdei holtfák eltakarítása zavarhatja, megszüntetheti egyes fajok élőhelyét.

A mezőgazdasági területeken költő madarakra a kémiai szerek, növényvédők, rovarirtók vannak negatív hatással, mivel így csökken a táplálékállatok száma.

A szúnyogirtás az emberek életét kényelmesebbé teszi, viszont a repülő rovarokat fogyasztó madarak nehezebb helyzetbe kerülnek. A füstifecske és a molnárfecske állományai az utóbbi 20 évben a töredékére estek vissza.

A ragadozómadarak pedig a rágcsálóirtást szenvedik meg, egyrészt a táplálék csökkenése, másrészt pedig a rágcsálókon keresztüli mérgezések miatt.

Ahhoz, hogy a madarak egyedszámának a csökkenését meg lehessen állítani, a laikus embernek el kellene viselnie a „rendetlenséget” az erdőben, a szúnyogcsípést, a településeken élő madarak zajongását és az élettevékenységeik során keletkező egyéb kellemetlenségeket. Meglepő lenne, ha ez megtörténne

– nyilatkozta Laczik Dénes, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti referense.

Kapcsolódó
Madarak tízezreit üti agyon az áram évente az országban
Az esetek az elektromos szabadvezeték-hálózat okozta probléma számos különösen aggasztó vonatkozására is rávilágítanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik