Mozaik

Mini vintage kocsival járja az országot a világlátott borszakértő

Enessey Melinda
Enessey Melinda
Az ötletet a vírushelyzet szülte, de sikeresnek bizonyul.

Mit keres egy nemzetközi borszakértő, aki több, mint 20 éve foglalkozik borokkal, egy esküvőn? Miért járja az országot egy cuki fehér Piaggio Ape-vel? És mi az az olasz vintage prosecco bár?

Erről, a kalandokkal teli borász évekről és a covid szülte új ötletről beszélgettem Kovács Tamás borszakértővel.

Mesélj arról, hogyan kerültél kapcsolatba a borral!

A szőlővel, szürettel, borkészítéssel kapcsolatos első emlékeim még a nagyszüleim kertjéből származnak, ahol a család apraja-nagyja összegyűlt a szüretkor. A felnőttek szüreteltek, mi gyerekek pedig bőszen tekertük a zúzógép karját és addig ittuk a cukros mustot, ameddig bírtuk.

Ezen kívül nem sok közöm volt a borhoz évekig. A főiskolán mezőgazdasági gépészmérnöknek tanultam, a végzős évben már kerestem a lehetőségét annak, hogy külföldre mehessek dolgozni. Így találtam rá egy szervezetre, ami farmgyakorlatot szervezett külföldre, és amelynek a jelentkezési lapján – sok más, egyébként tanulmányaimhoz közelebb álló terület mellett – gyakornoki munkára lehetett jelentkezni az USA-ba. Kalifornia túlságosan csábító volt, ezért borászati gyakornok pozícióra adtam be a jelentkezést. Szerencsémre kiválasztották a pályázatom –  innentől indult el a boros karrierem. Az első utam a híres Napa-völgybe vezetett, ahol 2 évet töltöttem el, ez idő alatt beleszerettem a légkörbe, a borkészítés folyamatába, a pince és a teli hordók illatába.

Utazó Bár

Mi volt a következő állomás?

Gyakorlattal felvértezve vágtam bele a következő kalandba, és meg sem álltam a kietlen, poros, de gyönyörű Ausztráliáig, ahol Melbourne közelében dolgoztam családi borászatokban. Itt a déli félteke könnyed, laza életstílusába és a testes boraiba is betekintést nyertem. Meghatározó élmény volt ez is a számomra. Érdekes módon a mai napig azt hallom hogy az akcentusom az Ausztrált idézi. Az Ausztrál kaland előtt ismerkedtem meg feleségemmel egy rövid egri kitérő alkalmával, így ide már elkísért engem. Mindketten imádtuk a kontinensnyi országot, de nagyon távol volt a család, így emiatt bármennyire is szerettük azt az életet, hazaköltöztünk.

Galéria
Utazó Bár

Merre vitt az utad ezután?

Még mindig csak a kései húszas éveimet tapostam, még égett bennem a további kalandvágy, ez késztetett az újabb felfedezésre. Ez Londonig, egy ottani nagy borkereskedő cég ajtajáig repített.

Ott a boros világ egy teljesen másik oldalát tapasztaltam meg. Az ott töltött 6 év nagyban formálta a személyiségemet is, valamint rengeteg tapasztalatra tettem szert a borértékesítés és a menedzsment területén is. Ennek a kalandnak a családalapítás vetett véget, mert a feleségemmel együtt mindketten tudtuk, hogy családot itthon szeretnénk alapítani, közel a szülőkhöz, nagyszülőkhöz.

Hazaköltöztünk. Itthon több kisebb-nagyobb boros cégnél fordultam meg az elmúlt immáron 10 évben, így végre a hazai borok színes világát is felfedezhettem.

Enessey Melinda

Hogyan jött a kicsi kocsi, az Utazó Bár ötlete?

Az Utazó Bár ötlete a pandémia alatt jött. Otthon ültünk és az akkori bizonytalanságból kerestünk kiutat, és egyszercsak kipattant a fejünkből az ötlet. Feleségemmel mindketten nagy rajongói vagyunk a különböző pezsgő italoknak, köztük a Prosecco-nak is. Sok száz levezényelt borkóstolóval a hátam mögött tudtam, hogy a fogyasztónak a jó minőségen túl valami mást is adni kell, amire emlékezni fog.

Így jött a képbe a 60-as években gyártott Piaggio Ape. Felújíttattuk, beépített hűtő csapoló berendezést és bájos, vintage külsőt kapott, így amellett, hogy rendkívüli látvány, alkalmassá vált bármilyen kültéri vagy beltéri rendezvényen, akár a legforróbb nyári napokon is arra, hogy tökéletes hőmérsékleten csapolt Frizzante-t, azaz habzóbort csapoljunk helyben.

Ezzel járom most  az esküvőket, rendezvényeket, privát eseményeket. Csapolok, válaszolok a borral kapcsolatos kérdésekre, remek fotóshátteret és kiváló hangulatot biztosítok.

Galéria
Enessey Melinda

Mik a tapasztalataid?

Első évünk még a pandémia árnyékában telt, de idén már sok eseményen, privát, céges rendezvényen illetve esküvőn tudtuk emelni az esemény fényét, és még emlékezetesebbé tenni azt. Ez egy igazi családi project a számunkra, ahol a feleségem, Mariann üzleti tapasztalatait vegyítjük az én szakma tudásommal. Szeretjük, és úgy látjuk, az emberek is szeretik.

A jövőben szeretnénk a szolgáltatásaink körét bővíteni, a már meglévő esküvők mellett több céges rendezvényen, megnyitón részt venni, mert nagyon elegáns tud lenni, ha ezzel fogadjuk az érkező vendégeket. Szeretnénk több élményt nyújtani, de arra nagyon figyelünk, hogy ez ne menjen a minőség rovására.

Kapcsolódó
Egyre népszerűbb a borturizmus Magyarországon
A tavalyi évhez képest kiugró a növekedés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik