Járművekből készült hidakon is sétálhatunk Győrben

Igaz, hogy nem folyó felett, de mindenképp különös élmény egy vasúti kocsi vagy egy busz karosszériájában átkelni két képület között.
Kapcsolódó cikkek

Győrt méltán nevezik a folyók városának, ugyanis a Kisalföld keleti felében, a Mosoni-Duna mellett, a Rába és a Rábca torkolatánál épült.  Így az sem meglepő, hogy közel egy tucatnyi kisebb, nagyobb híd segíti a közlekedést a városban és környékén. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a folyami hidak mellett Győrben áll két járműből épült híd is

Az egyik, egy vasúti vagonból készült híd a Széchényi István Egyetem központi épületét és laborját köti össze.

Az Építészfórum rövid leírásában az olvasható a hídról, hogy a városban működő Magyar Vagon- és Gépgyár korábban nagy sorozatban gyártott terméke, az Y jelű gyorsvonati személykocsi felépítménye egy ide tervezett, kéttámaszú acél hídszerkezetre került. 2004-ben teljes felújításon esett át.

Az egyetemen nagyon komoly mérnökképzés folyik, lehet jelentkezni az Audi Hungaria Járműmérnöki Karra, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karra vagy az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karra. A vonatkocsiból készült építmény pedig az egyetem műszaki és közlekedési területen elért hírnevét is szimbolizálja.

Arról, hogyan néz ki belülről a vasúti vagonból készül híd, egy videót is találtunk a neten:

Győr ipari városrészében található a másik járműből készült híd, amelynél a Credo autóbuszgyár legnagyobb számban gyártott termékét, az EC 12 típusú helyközi autóbuszok karosszériáját használta fel.

Természetesen a híd tartószerkezete acél, a jármű itt sem teherviselő elemként funkcionál. A híd a gyár két szomszédos épületét köti össze a Tegez utca fölött.

A győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport két évtizede gyárt buszokat a magyar utakra, újabban Credobus néven. A vállalat győri telephelyének másik érdekessége e híd mellett, hogy az ügyfélfogadó helyiségben buszüléseken ülve lehet várakozni.

Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak érdemes meglátogatni ezeket a helyeket is, ha a városban járnak.

Kapcsolódó
Ősi hidak, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az emberek ősidők óta építenek utakat, hidakat. Bár ezeknek a többsége teljesen megsemmisült, néhánynak sikerült kiállnia az idő próbáját.