Mozaik

Szlovéniában virít Európa legnagyobb bazsarózsakertje

Facebook/Radio Murski val
Facebook/Radio Murski val
A Lendvától délkeletre, a Muravidék szlovéniai területén, Pincemajor településen mintegy 200 különböző fajtát szaporítanak, jelenleg több mint ezer tő virágzik.

A Lendvától délkeletre, a Muravidék szlovéniai területén fekvő aprócska település Pincemajor, szlovén nevén: Pince-Marof egyre több látogatót vonzó nevezetessége a Potonis névre keresztelt bazsarózsakert – írta meg a Zaol.

A tulajdonsok Richard Lebar „civilben” zenész, volt zeneiskolai tanár és neje, Sandra Leiner Lebar, aki közgazdász diplomáját kertészeti végzettséggel egészítette ki.

A bazsarózsa közel 250 hivatalosan regisztrált fajtából több mint ezer tövet gondoznak a kertben, nem beszélve a „növendékekről”, amelyek az „anyanövényekről” szaporítva völgyifalui két másik kertjükben cseperednek.

A gyűjteményüket évről évre gyarapították, és három év múlva elkezdték a tövek szaporítását is. Ahogy egyre nagyobb és szebb lett a pincemajori bazsarózsakert, úgy terjedt a híre is, és egyre több virágrajongó látogató érkezett megcsodálni azt – így született meg a pünkösdirózsa üzleti lehetőségének ötlete.

Ma már több mint 200 hivatalosan regisztrált fajtával rendelkeznek, de igyekeznek még több új fajtát beszerezni, azokat szaporítani, hogy minél több szlovén és magyar kiskertet díszíthessen a gyönyörű és mégis szerény, szinte igénytelen, könnyen nevelhető virág.

Az ültetvény május-júniusban van virágja teljében, utána pihennek a bazsarózsák, a kertészek viszont nem, ugyanis klasszikus rózsából is összegyűjtöttek pár tucat különleges fajtát. A virággondozás és -ápolás után az igazi, kemény fizikai munka majd ősszel köszönt be: ki kell ásni a szaporításra szánt töveket és a konok gyöktörzset éles késsel fel kell darabolni. Ezeket a gyöktörzsdarabokat ültetik majd el.

Kapcsolódó
Szirmot bontott a világ legritkább bazsarózsája a Mecsekben
Becslések szerint a bánáti bazsarózsa világállományának 90 százaléka él a Zengő gerincén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik