Mozaik

Észak-amerikai nyércet fotóztak a Szigetközben

Az európai nyérc őshonos, és fokozottan védett. Ezzel szemben az amerikai nyérc, invazív faj.

A Szigetköz Fotóműhely egyik alapítója, Lakatos Krisztián szabadidejében a Szigetközben is fotózik. A pár éve alakult baráti társaság a Szigetköz természeti értékei mellett, minden mást is megörökít. Céljuk többek között az, hogy Magyarország természeti kincseit mutassák be.

Nem kell több ezer kilométert ahhoz megtenni, hogy igazán különleges pillanatokat láthassunk meg. Hazánk természetfotós szemmel különleges, a csodákat először a környezetünkben kell meglátni

– véli a tapasztalt fotóművész.

Krisztián az elmúlt időszakban a kajakkal 860 km-t tett meg. A hatalmas tapasztatalat és minden részletre kiterjedő fotós megfigyelése az elmúlt napokban is eredményre vezette. Egy nagyobb nyárfa mellett elhaladva, egy apró kis emlős bukkant fel egy fatörzsön, ami gyorsan el is tűnt a lombkoronában. Mivel csak egy irány vezetett fel és le a fáról, csupán türelem kellett, hogy lencsevégre kapja az állatot.

Mint utóbb kiderült, a természetben sok ezernyi órát eltöltött fotós olyan kisragadozót pillantott meg, amiről már hallott a Szigetközben. Szeme előtt vélhetően egy amerikai nyérc bukkant fel. Az európai nyérc őshonos, és fokozottan védett. Ezzel szemben az amerikai nyérc, invazív faj. Egymással nem kereszteződnek, mivel más a kromoszómaszámuk.

Több képet sikerült készíteni a hirtelen vízbeugró nyércről, ami elúszott. A nyárfán karmolás nyomok voltak megfigyelhetőek. Vélhetően az állat szeret itt megpihenni, és időnként visszatér – tudta meg az Agro Jager News.

Lakatos Krisztián fotóművész a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség (MAFOSZ) és a FIAP tagja (Fédération Internationale de l’Art Photographique), magyarul Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség). Elnyerte hazánkban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség év fotográfusa címét, illetve kétszer a második helyezéssel díjazták munkáit. A MAFOSZ-nál ezüst Fotóművész diplomát szerzett. Összesen 215 díjazást nyert el fényképeivel az elmúlt 10 év alatt. A díjnyertes fényképeinek egy részét a Szigetközben dokumentálta. A különböző díjak mellett elsőként dokumentálta a Szigetközben néhány daru felbukkanását, valamint pásztorgémeket is megörökített.

Kapcsolódó
Vírushordozó állatok: betiltják a nyérctenyésztést Hollandiában
Több esetben regisztráltak olyan esetet, amikor nyérctől származott az emberi koronavírus-fertőzés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik