Mozaik

Idén megkétszereződött a tűzesetek száma

pexels.com
pexels.com
A tűzesetek száma odafigyeléssel csökkenthető.

Csaknem kétszer annyi tűz keletkezett idén a szabadban, mint tavaly ilyenkor. Az esetek száma meghaladja a tízezret, míg a leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak ebben a hónapban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent, írja a baon.hu.

Kapcsolódó
Már hat megyében él a tűzgyújtási tilalom
A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt megnőtt a kockázata a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának.

Az idei szabadtéri tüzek 54 százaléka a mezőgazdaságot érintette. A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb. Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le. 2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt

– mondta a portál érdfeklődésére Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mezőgazdasági munkagép szerencsére kevesebb gyulladt ki, mint tavaly.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. Egyrészt ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket és a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, másrészt folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak.

Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek elkerülése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.
 • Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
 • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
 • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
 • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
 • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg.
 • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék.
 • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.
 • Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.
 • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben 6 megyében (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg). Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
 • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
Kapcsolódó
Szélsőségesebb erdőtüzekre kell készülnünk a jövőben
A század végéig mintegy 50 százalékkal nő az extrém erdőtüzek száma, írta jelentésében az ENSZ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik