Mozaik

Kivételes szerencsével pillantottak meg újra zöld gyurgyalagot Magyarországon

Dr. Pigniczki Csaba / KNPI
Dr. Pigniczki Csaba / KNPI

Kivételes szerencsében volt része pénteken reggel Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnek, aki autójából egy átrepülő zöld gyurgyalagra lett figyelmes Dunavecsén, írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

A faj rendkívül ritka kóborló Magyarországon, ez mindössze a harmadik észlelése hazánkban, ami azért is érdekes, mert éppen pár hete, 2022. június 6-án szintén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Tiszaalpáron volt az előző megfigyelése Vass Tamásnak köszönhetően.

Felmerülhet a kérdés, vajon ez ugyanaz a madár-e, amely esetleg azóta is a Duna-Tisza közén kóborol, de erre választ nem fogunk kapni, örökre a madár vagy madarak titka marad

– áll a cikkben.

Dr. Pigniczki Csaba / KNPI

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ.

Kapcsolódó
Hófehér füsti fecskék keltek ki Jánoshalmán
Különleges családra bukkantak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik