Mozaik

Rekordidő alatt megoldódott a vasegerszegi hamvas rétihéja-pár sorsa

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Rekordidőn belül került madárvédelmi burkolat a villanyoszlopokra Vasegerszeg térségében, hogy az ott költő rétihéja-pár biztonságban lehessen – írja a Vaskarika.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON Hungária Csoport hálózatos szakemberei összefogásával 4 oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el azonnal burkolatot, hogy a közelben fészkelő hamvas rétihéja-pár biztonságosabban költhessen.

Kapcsolódó
Meglepődtek a Móka mocsárnál rétihéját kereső természetőrök
A bejárt kaszálókon hazánkban nagyon ritka madárfajt találtak.

A fokozottan védett madárfajból mindössze 45-60 pár él hazánkban. Egy pár a Vasegerszeg közelében levő gabonaföldön épített fészket. A tojó a tojáson ül, a hím pedig a táplálékot hordja és a területet őrzi. Ilyenkor általában egy karóra vagy villanyoszlopra ülnek – ez utóbbi a széles szárnyfesztávolságuk veszélyes számukra.

Ez a munka is jól mutatja, hogy a természeti értékek megóvása, a madarak védelme egyetlen módon, az érintettek összefogásával lehet hatékony és eredményes. Számunkra, műszaki szakemberek számára a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú, hiszen ők ismerik a legjobban a védendő madarak szokásait. Számos programunk és hosszú évekre visszanyúló partneri kapcsolatunk, együttműködésünk van madárvédelmi témában mind itt a régióban, és az ország számos pontján, ahol szolgáltatóként jelen vagyunk

– mondta Pászli Balázs, a vállalat győri területi üzemeltetési irányítója.

Hozzátette, a hosszú távú együttműködéseink mellett igyekeznek az ilyen, ehhez hasonló egyedi kérésekben is segíteni, akár szakemberekkel, eszközökkel, akár anyagi támogatással, hiszen a madárvédelem fontos szerepet tölt be az E.ON mindennapi életében

Az áramszolgálató segítségével néhány nap alatt megoldották a problémát, de hosszabb távon alternatív kiülőhelyekkel is igyekeznek csökkenteni az áramütés kockázatát.

Kapcsolódó
Ki kellett emelni egy gólyafiókát a fészekből, elgondolkodtató oka van
Ha kevesebb hulladékot hagynánk magunk után, de leginkább semmit, akkor nem történnének ilyen "balesetek", mint most, Szügyön. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik