Virágzó vidékünk

Meglepődtek a Móka mocsárnál rétihéját kereső természetőrök

seres nándor/bnpi
seres nándor/bnpi
A bejárt kaszálókon hazánkban nagyon ritka madárfajt találtak.

A nyár folyamán sem tétlenkedtek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Borsodi Tájegységének természetvédelmi őrei. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bükki Helyi Csoportjának tagjaival, valamint lelkes önkéntesek segítségével nagy területet sikerült bejárniuk a Borsodi-Mezőségben és felmérni az ott lévő természetes gyepterületeket, valamint az azokon költő madárfajokat, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
A madarászokat is meglepte, amit a szegedi Fehér-tónál láttak
Az ominózus fotó január 14-én készült.

Egy ilyen alkalomkor a mezőcsáti Móka mocsárhoz közel, a bejelentett kaszálás ellenőrzése során, kollégáink hamvas rétihéja költésre utaló jeleket kerestek, de helyette gulipán családot találtak.

Már folyt a kaszálás, amikor kollégáink a még le nem kaszált sávból egy felnőtt gulipánt, majd később egy fiókát pillantottak meg kisétálni. Átmenetileg leállították az adott táblán a kaszálást és meghagyták a még lábon álló gyepsávot, a tojó így lehetőséget kapott, hogy biztonságos helyre vezethesse a fiókáit

– közölték.

Amit a gulipánról tudni érdemes

A gulipán (Recurvirostra avosetta) az alföldi vizes élőhelyek, vízpartok, időszakos vízállások – szikes tavak vagy lecsapolt halastavak – elegáns, de ritka fészkelője.

 

A csapadékviszonyok nagyban befolyásolják a költőállományok nagyságát. Vonuló madár, amely afrikai útjáról viszonylag hamar – már márciusban – megérkezik és sokszor egészen novemberig kitart.

 

Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Ugyanakkor a szakemberek két hamvas rétihéja fészkelést észleltek, valamint számos nem költő hamvas rétihéjával is találkoztak a bejárt területen. Volt, hogy akár 3- 4 madár is vadászgatott a felmért gyepeken.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik