Életmód

Építőtáborozó diákok csinosítják a Kis-Balaton térségét

mti/varga györgy
mti/varga györgy
"Beoltják" őket természetvédelemmel, ami azután felnőttként is szívügyük lehet.

Tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel, épületek és köztéri bútorok rendbetételével foglalkoznak ezekben a napokban azok a középiskolás fiatalok, akik a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány által idén negyedszer szervezett Kis-Balaton Építőtáborba jelentkeztek, írta az MTI.

Kapcsolódó
Megújult Matula kunyhója a Diás-szigeten
És vele együtt a Fekete István Emlékhely is.

Előremutató kezdeményezés volt a tábor megszervezése, hiszen a vízügyi és a természetvédelmi szakterület szorosan kapcsolódik egymáshoz a Balaton és a Kis-Balaton térségében. A fiatalok az alapoktól megismerhetik, hogy miért is van szükség például a csatornatisztításra, vagy hogy mit jelent az algásodás.

Sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a táj ugyanilyen szép maradjon, miközben a résztvevők körében a vízügyi szakmákat is népszerűsítik, akár közülük kerülhetnek ki a jövőbeli szakemberek

– mondta a Kányavári-szigeten tartott tájékoztatón Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alapfeladatuknak számító természetvédelem mellett az ökoturisztika is kiemelt terület a működésükben, a 15 látogatóközpontot vállalkozók bevonásával üzemeltetik.

Idén a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tevékenykednek a táborlakók, festéssel, karbantartással, hulladékgyűjtéssel, felújítással foglalatoskodnak. “Beoltják” őket természetvédelemmel, ami azután felnőttként is szívügyük lehet

– fogalmazott.

Az elmúlt években a táborozók egyebek közt kézi erővel bedolgoztak 60 köbméternyi zúzott követ 100 kilométer hosszú töltésburkolat javítása során, de vízügyi műtárgyakat, épületeket festettek, kültéri bútorokat újítottak fel, kilátót tettek rendbe.

Idén 27 diákot fogadtak az építőtáborban – többségében a főváros környékéről -, minden második fiatal már visszatérőnek számít.

Kapcsolódó
Rejtőzködve bújik meg a Kis-Balaton picinyke szigete
A terület egy fahídon átsétálva közelíthető meg.
Olvasói sztorik