Mozaik

OMSZ: nem a jégkármérséklő rendszer az aszály oka

Pixabay
Pixabay
Nincs hatással a csapadékmennyiségre a jégkármentesítő rendszer az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint – írta a VG.

Egyre szélesebb körben terjed a tévhit, amely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért. A rendszer több generátorkezelője halálos fenyegetést kapott, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az érintett körzetekben leállította a szolgáltatást – közölte a NAK pénteken.

Kapcsolódó
Imádkozniuk kell a papoknak az esőért – adta feladatba a romániai ortodox egyház
Az aszály Romániát sem kerüli el, mindenki igyekszik a maga módján tenni ellene.

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint a rendszer csak a jégszemek méretét csökkenti, a csapadék mennyiségére nincs befolyással.

A rendszert az OMSZ által küldött riasztások alapján üzemeltetik. A magas kockázatú területeken bekapcsolják a generátorokat, amelyek acetonos ezüst-jodid oldatot égetnek el, az így keletkezett ezüst-jodid molekulák a felhők felső rétegébe jutnak fel, ahol a jégszemeket már nem tudják teljesen megsemmisíteni, de a jégszemcsék méretét csökkentik.

A rendszer minden évben április 15. és szeptember 30. között üzemel.

A jégkármérséklő rendszerrel a NAK számításai szerint évi több tízmilliárd forint kár előzhető meg. Az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű rendszer, azaz 2017-ben, 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. Ezzel szemben 2021-ben 39 ezer hektár érintettségéről számoltak be.

Az idei aszály annak köszönhető, hogy a tél száraz volt, így az olvadó hó miatt beszivárgó vizekkel nem lehetett számolni, csak kora tavasszal volt kiterjedt területeket érintő esőzés. Azóta kis területeket érintő zivatarok adtak csapadékot. Emellett a tavalyi év alacsony csapadékmennyisége is hozzájárult az idei aszályhoz.

Kapcsolódó
Sárgyűjtőhelyek létrehozásával segíthetjük a fecskéket
Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik.
Olvasói sztorik