Wikimedia Commons
Mozaik

Eddig kártevőként irtották, ma védik a kipusztulástól

A mezei hörcsög jelentős károkat tud okozni a mezőgazdaságban, ezért hagyományosan irtották Németországban. Ma pont az ellenkezőjét teszik.

Főként a gabonatermést dézsmálják a hörcsögök, tetemes károkat okozva ezzel. Németországban éppen ezért irtották is őket.

Kapcsolódó
A mohóság világbajnoka, a hörcsög! Nézzétek mennyit bír tárolni a pofijában
Ha megnézzük a videót megértjük a mohóság fogalmát. Tényleg!

Mára azonban a gépesítés, a gyors betakarítás és a monokultúrás termesztés hatására annyira lecsökkent az egyedszámuk Hessen tartományban, hogy a kipusztulás szintjén állnak. Ezáltal fordult a kocka, most már védik őket, sőt, erre a célra jelentős összegeket szánnak – közölte az Agroinform.

Speciális akciót indítottak a kihalóban levő fajok védelmére, visszatelepítésére. Ennek keretében mostanáig négy hörcsögöt telepítettek a szabadba, ahol kifejezetten kedvező körülményeket biztosítanak számukra egy elkerített, virágos területen. A veszélyeztetett állatfajok (ide tartozik például a fogoly és a mezei pacsirta is) megmentését célzó többéves programra a tartományi agrárminisztérium 500.000 eurót különített el.

A kutatók szerint emlősfajok százai halhatnak ki a következő 80 évben, a mezei hörcsögök akár harminc éven belül is eltűnhetnek.

Kapcsolódó
30 éven belül kipusztulhat a mezei hörcsög
Nem maradt sok idő a faj megmentésére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!