Mozaik

Akár tízezren is átúszhatják idén a Balatont

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 142 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot.

Július 23-án immár 40. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, a Balaton-átúszást, amire, ha az idő is kegyes lesz, közel tízezer résztvevőt várnak a szervezők.

Kevesen tudják, de az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 142 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot, olvasható a CsodálatosBalaton oldalán.

Kapcsolódó
Rekordidővel nyert a Kékszalag idei győztese
A hajó saját korábbi rekordját döntötte meg.

A Balaton-átúszás egyedülálló esemény, hiszen az egész világon nem úsznak át ekkora tavat, egyszerre ennyien és ilyen szervezetten, mint nálunk a Balatont.

A versenyzők biztosítása olyan magas színvonalú, hogy bárhol megállná a helyét a világban

– mondta el Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár.

A klasszikus, leúszandó táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt is a szokásos helyen, a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12.30-ig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand, ahová legkésőbb 15.30-ig meg kell érkezni.

A rövidebb, 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. A távot az idén is lesz lehetőség SUP-pal teljesíteni.

Az előnevezések száma már 7500, emiatt a szervezők szerint jó idő esetén a résztvevők száma megközelítheti a tízezer főt is.

Érdekes adat, hogy az 1979-ben kezdődött versenysorozat keretében eddig összesen több mint 207 ezren teljesítették már a távot. Így összességében egymillió fölött van a megtett kilométerek száma.

Kapcsolódó
Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból
A horgász hirtelen azt sem tudta, milyen állatot tart a kezében.
Olvasói sztorik