Mozaik

Mostantól lehet hódokra vadászni Magyarországon

Pixabay
Pixabay
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a hódgátak is elbonthatók.

Az eurázsiai hóddal kapcsolatban új rendelkezések léptek életbe a Magyar Közlönyben megjelentek szerint. Ez alapján október 1. és március 31. között lehet a hódokra vadászni, illetve a természetvédelmi hatóság engedélyével elbonthatók a hódgátak – írta a Magyar Közlönyre hivatkozva a Berek.

Kapcsolódó
Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.

Ehhez a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait módosították.

  • Így tehát, a hódok nem csak közérdekből, hanem az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében is gyéríthetők.
  • A gyérítés engedélyköteles, melyet a természetvédelmi hatóság adhat ki.
  • A hódgátak bontására nem közegészségügyi vagy közbiztonsági okból csak akkor kerülhet sor, ha “a hódgát által megváltoztatott élőhelyeken élő védett és fokozottan védett fajok védelmének szempontjai nem sérülnek”.

Természetvédelmi szakértők azt kérik, hogy csak feltétlenül szükséges esetben kérjék és használják ki az engedélyeket, mert természetvédelmi szempontból aggályos lehet a hódok gátépítő tevékenységének megzavarása, akadályozása.

Kapcsolódó
Hódokkal védekeznének a szélsőséges időjárás ellen Angliában
Visszatelepítésükkel akarják a globális felmelegedés okozta vízügyi problémákat enyhíteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik