Mozaik

Applikáció segíthet a vándorló halaknak

Pixabay
Pixabay
Egyszerű módon tehetünk a vándorló halak védelméért.

Segítséget kérünk a magyarországi gátak feltérképezésében!

– írja felhívásában a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Kapcsolódó
Trópusi halak úszkálnak a Hévízi-tó csatornájában
Felelőtlen akvaristák raknak bele olyan halakat, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.

A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent. Ennek okai elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás. Vagyis gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel vízi útjainkat és zárják el a halak vándorlási útvonalait. A folyók különféle gátak általi széttöredezettségének valódi nagyságrendje Európában és azon kívül is többnyire ismeretlen. A kontinensünkön legalább 100 000-re becsülik a halak vándorlási útvonalait akadályozó gátak számát.

Ennek megoldására fejlesztett ki az alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan applikációt, mellyel jelenteni lehet a folyóakadályokat, és felvenni azokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisba.

Az AMBER Barrier Tracker ingyenes alkalmazás, letölthető a play áruházból. Célja, hogy a folyók összekapcsolhatóságának első európai értékelése megszülethessen, és nyilvánvalóvá váljon, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra.

Kapcsolódó
Drámaian pusztulnak az édesvízi halak
A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása szerepel az okok között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik