Mozaik

Döbbenetes fotók az orfűi halpusztulásról

A döglött halak között kapitális méretű harcsák is voltak.

Egy-két nap alatt halak százai jöttek a felszínre élettelenül a Baranya megyei, orfűi tórendszerhez tartozó Herman Ottó-tóban, írja az Átlátszó.

Hermann Ottó-tó

Az 1967-1969 között elkészült Hermann Ottó-tó az orfűi tórendszer harmadik tagja, a Pécsi-tó és a Kovácsszénájai-tó között terül el.

 

A 30 hektáros területével a második legnagyobb a négy vízfelület közül. Nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról, Hermann Ottóról kapta, számos vízimadárfajnak, ritka, védett állatoknak is élőhelyet ad.

A szárazsággal járó alacsony vízszint miatt a dunántúli haltermelők már július végén megkongatták a vészharangot, melyről mi is beszámoltunk.

Kapcsolódó
Megkongatták a vészharangot a dunántúli haltermelők
A völgyzárógátas tógazdaságok súlyos gondokkal küzdenek országszerte a tavasz óta tartó egyre nagyobb aszály miatt.

A vélemények szerint az egy tonnát is meghaladhatja az orfűi tóban elpusztult tetemek súlya, melyeket augusztus 18-án kezdtek gyűjteni hatalmas konténerekbe. A döglött halak között kapitális méretű harcsák is voltak.

A beszámolók szerint megállt a halpusztulás, de az okok kiderítésére, a vizsgálat befejezésére, arra, hogy emberi mulasztás történt-e, még napokat kell várni.

Egyelőre nincs hivatalos vizsgálati eredmény. Több szakértő a Velencei-tavi problémához hasonló okokra gondol. Túl alacsony vízszint, algaelszaporodás és a hétfői hirtelen légnyomáscsökkenés okozta a súlyos oxigénhiányt, amely az algák és halak pusztulásához vezetett

– mondta a portálnak a tavat jól ismerő Balog-Farkas András horgász, aki döbbenetes fotókat tett közzé Facebook oldalán a halpusztulásról.

Kapcsolódó
Újrakezdődött a tömeges halpusztulás a Velencei-tóban
Az elpusztult halak begyűjtött mennyisége a második havária-jelenség eddigi három napja alatt mintegy 300 kilogramm.
Olvasói sztorik