Mozaik

Rekordmennyiségű korall él a Nagy-korallzátonyban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Egy friss jelentés szerint a világ legnagyobb korallzátonyának egyes részein több korall található, mint az elmúlt három évtizedben bármikor.

Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) éves jelentésében azt írta, hogy a Nagy-korallzátony északi és középső részén jelenleg a legmagasabb a koralltakaró a 36 évvel ezelőtti feljegyzések kezdete óta – számolt be a hírről a TimeOut.

Az AIMS jelentésében arra figyelmeztet, hogy az új koralltakaró igen sérülékeny, ráadásul a zátony déli részein a korallszint visszaesett.

A korallzátonyok nagyon érzékeny ökoszisztémák, a legnagyobb veszélyt pedig a tengerfelszínek melegedése jelenti a számukra, ami közvetve korallfehéredést okoz, melynek során a korallok egy idő után elpusztulnak.

Az intézet 2016 előtt mindössze két tömeges kifehéredést rögzített, azóta azonban már négy esetet is feljegyeztek.

A Nagy-korallzátony

A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól.

Kapcsolódó
Végveszélyben a világ korallzátonyai
Június 8-a az óceánok világnapja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik