Mozaik

Ember nagyságú harcsát mentettek ki az iszapból Márokon

Facebook/Krizics Zsanett
Facebook/Krizics Zsanett
Kényszerlehalászást végeztek a mároki tavon.

Az aszályos idő miatt sajnos több horgásztó is kiszáradt az országban. Így jártak a Baranya megyei Márokon is, viszont a kistelepülésen sikerült megmenteni a halállományt.

A napokban másodszor álltunk neki, hogy lehalásszuk a tavat. Elmondhatom, sikerült a a tó halállományának javarészt megmenteni

– nyilatkozta a Bama-nak Krizics Zsanett a település polgármestere, aki hozzátette, hogy ő Márokon született, de olyanra nem emlékszik, hogy a tavat teljesen le kellett volna halászni vízhiány miatt.

A kényszerlehalászásról számos fotó készült, melyeken látszik, miként mentik a halakat a mároki önkéntes horgászok.

Volt olyan felvétel, ahol embernagyságú harcsát emeltnek ki a vízből. A megmentett harcsákat, pontyokat egy másik halastóba szállították.

A polgármester kitért arra is, hogy a maradék vizet teljesen kiszivattyúzzák a tóból. Az ok: a halastónál egy nagyobb beruházás valósul meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatának köszönhetően a halastavat fejlesztik, a tó medrét kimélyítik, illetve a környékét is rendbe hozzák.

A horgásztó Márok külterületén, a falutól száz méterre található, melynek területe egy hektár, mélysége átlagosan másfél méter volt. A tóval együtt összesen három hektáros területen van lehetőség szabadidős programok eltöltésére.

A kiszivattyúzott víz után, mikor teljesen kiszárad a  meder, indulhat majd a beruházás. A nehézgépek kiemelik a mederből a talajt, aminek köszönhetően jóval mélyebb lesz a tavunk

– említette Krizics Zsanett.

Kapcsolódó
Kiszáradt az Alföld egyik legnagyobb szikes tava
A tó tavasszal és ősszel a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárszállója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik