Élelmiszerhulladékból és algákból készült fenntartható biobőr – írta a Greendex.
Szerte a nagyvilágban kísérleteznek az anyagok újrahasznosításával, és az élelmiszer pazarlás megállításához hozzájáruló technológiák bevezetésével. Indiában most két legyet ütöttek egy csapásra. Alga, élelmiszer- és rosthulladék felhasználásával hozott létre szintetizált bőrt Divya Verma indiai tervező, aki Kudaratnak nevezte el a különleges anyagot.
A feltatálót korábban sokat foglalkoztatta, hogy az élelmiszerhulladék hogyan kerül a szeméttelepekre, hogyan rothad el és bocsát ki káros üvegházhatású gázokat. Ez a gondolatmenet vezérelte, amikor megalkotta a biobőrt.
A speciáli bőrnek minimális az anyagszükséglete, és nem vezet káros szén-dioxid-kibocsátáshoz. Nem tartalmaz vegyszereket, energiatakarékos. és az előállításához is alacsonyabb hőmérsékletre van szükség. A szintetikus biobőr tetszetős és tartós, akár az állati bőr, mindezek mellett hulladékként néhány hét alatt természetes módon lebomlik, miközben nem keletkezik káros anyag.