Mozaik

Magyar filmet is díjaztak a parányi lények versenyén

youtube
youtube
Becz Álmos látványos felvételt készített az aprócska élőlényekről.

Eredményt hirdettek a 12. Nikon Kis Világok Mozgásban (Nikon Small World in Motion Competition) című versenyen – írta a National Geographic.

Kapcsolódó
Kalandok a túlélés mestereinek világában
A természetfilm televíziós premierje június 7-én lesz a Duna csatornán.

A pályázaton szabad szemmel nehezen tanulmányozható, illetve megfigyelhetetlen jelenségeket bemutató felvételek versenyeztek.

A magyar Becz Álmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről kiválóan szerepelt a rangos megmérettetésen. Videójában sztentorok összekapcsolódását örökítette meg, látványos felvétele bekerült az idei pályázat kiemelt művei közé.

youtube

A sztentorok trombita formájú egysejtűek, amelyek akár néhány milliméter hosszúra is megnőhetnek, így szabad szemmel is láthatóak.

A verseny győztese az argentin Dr. Eduardo E. Zattara lett, aki vándorló oldalvonalszerv-sejteket és melanocitákat örökített meg egy zebrahal-embrióban. Az első helyezett argentin kutató nyolcórás periódus alatt, time-lapse technikával rögzítette a látványos képsort:

A verseny szervezői szerint a nyertes pályamű amellett, hogy figyelemre méltó kutatásokat és a tudományos trendeket tükröz, egy mikroszkóppal megfigyelhető, titokzatos világba enged betekintést.

Kapcsolódó
Egyre több az óriás mohaállat a Tisza-tóban
Elképzelhető, hogy a jövőben gyors szaporodásnak indul a nem túl bizalomgerjesztő faj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik