Mozaik

Kéken csillog a világ legfényesebb növénye

Juliano Costa/wikimedia commons
Juliano Costa/wikimedia commons
A gyümölcs sima felülete fényvisszaverő, akár egy tükör.

Fényes, irizáló bogyóival, amelyek kis karácsonyi díszeknek tűnnek,  a Pollia condensata vagy más néven márványbogyó méltán érdemli ki a világ legfényesebb növénye címet. A lenyűgöző, akár több méter magasra megnövő évelő növény Közép-Afrika erdeiben nő, írja a mymodernmet.com.

Kapcsolódó
Titkolják, hol él a világ legritkább növénye
Alig 100 darab sárkányfenyő maradt a vadonban.

A fa gyümölcse akár 40 irizáló kék színű bogyóból is állhat, s fényét évekig, évtizedekig is megtartja: egy 1974-es példány például még napjainkban is élénk termést hoz.

Míg az irizálódás nem ritka az állatvilágban – gondoljunk csak a pillangók szárnyaira vagy a bogarakra –, a növények esetében rendkívül ritka.

Mi a magyarázata a márványbogyó feltűnő megjelenésének?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@marija_may_ által megosztott bejegyzés

2012-ben az Egyesült Királyság kutatói publikáltak egy tanulmányt, ami magyarázatot adott a márványbogyó külsejére és fényére.

A legtöbb növény színét pigmentek adják, melyek idővel lebomlanak, ami a szín elhalványulását okozza. A  márványbogyó azonban nem tartalmaz pigmenteket, és évtizedekig megőrzi színét. Amikor a kutatók megvizsgálták a Kew Gardensből származó mintát – amelyet 1974-ben gyűjtöttek Ghánában –, azt látták, hogy éppen olyan élénk, mint valaha.

A gyümölcs sima felülete fényvisszaverő, akár egy tükör. Közvetlenül a felszín alatt cellulózszálakból álló speciális cellák több rétege található. A gyümölcssejteket körülvevő cellulózrétegek szelektíven verik vissza a fényt, ezért lehetséges, hogy a márványbogyó egyedülálló kékségben pompázzon.

Érdekes módon ezek a fényes csecsebecsék nem ehetők. A bogyók tele vannak magokkal, ez magyarázza azt is, hogy olyan tartósak, és évekig megőrzik formájukat.

Kapcsolódó
5 különleges fa a nagyvilágból: a nagy túlélőtől a rabtartóig
Úgy kell védenünk ezeket is, mint ahogy ők védenek bennünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik