pixabay.com
Mozaik

Mobilapplikáció készült a vonuló halak védelméért

A kutatók arra kérik a lakosságot, hogy alkalmazás segítségével jelezzék azokat az általuk ismert épített akadályokat Magyarország területén, amelyek gátolják a folyók átjárhatóságát.

A lakosság segítségét kéri a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Erre azért van szükség, mert a halpopulációk mozgását Európában legalább 100 ezer elavult gát akadályozza, írja az MTI.

Kapcsolódó
Kifogott a kerti tóból egy halat, de fogalma nem volt, hogy került oda
Van rá magyarázat, de rendkívül különös.

A vándorló halak védelme céljából a World Fish Migration Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, amelynek használatával bárki bejelentheti és regisztrálhatja a folyóakadályokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisban.

Az ingyenesen letölthető Amber Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy feltérképezhessék a folyók átjárhatóságát és a szakemberek ennek alapján eldönthessék, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra.

A kutatók arra kérik a lakosságot, hogy az alkalmazás segítségével jelezzék azokat az általuk ismert épített akadályokat Magyarország területén, amelyek gátolják a folyók átjárhatóságát

– áll a közleményben.

A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan hetvenhat százalékkal csökkent, pedig több százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól.

A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás: a gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel a vízi utakat és zárják el a halak vándorlási útvonalait.

Kapcsolódó
Jukatáni fogaspontyot fogtak a Barát-patakban
Egy felelőtlen akvarista révén kerülhetett ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!