Mozaik

Két napig szedték a süllőtetemeket a mórichelyi tógazdaságból

Balatoni Halgazdálkodási Zrt.
Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Mórichelyen az augusztus 20-án hajnalra kialakult oxigénhiányos állapot miatt hullott el ezer kilogramm egynyaras korú süllő, a halakat balatoni telepítésre szánták volna az őszi lehalászatok alkalmával, írja honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

A társaság nemrég a balatonföldvári tógazdaságunkból adott hírt az alacsony vízállás miatt kialakult havaria helyzetről, ezúttal újabb területről szolgáltak szomorú fejleményekkel.

Augusztus derekára tavaik vízállása az aszályos időjárás miatt kritikus szintre apadt. 19-én, pénteken délután már megindult az a felhősödés, amelynek következtében a vízben élő növényi plankton szervezetek nem jutnak a fotoszintézishez elegendő fényhez, így oxigén termelés helyett oxigén fogyasztásra térnek át.

Éjszaka értelemszerűen szintén nincs oxigén termelés, így a halak a hajnali kelő nap első sugaraiban bízhatnak, amely újra beindíthatná a fotoszintézist, így növelve a víz oldott-oxigén tartalmát. Azonban augusztus 20-án hajnalban is zárt felhőzetre ébredtünk és dacára a beüzemelt vízforgató berendezéseknek, az oxigénhiányra leginkább érzékeny süllő döglésnek indult

– áll a közleményben.

A hétvégén lehulló jelentősebb csapadék megoldotta a helyzetet, de mindez sajnos egy napot késett.

Kollégáik két napon át szedték a tetemeket, melyek tömege 1 tonna fölé tehető. A keletkezett kár közel ötmillió forint.

Kapcsolódó
Applikáció segíthet a vándorló halaknak
Egyszerű módon tehetünk a vándorló halak védelméért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik