Virágzó vidékünk

Éjszaka is számolták Sződligetnél a dunai halállományt

blki.hu
blki.hu
Egy nemrég indult projekt keretében halállomány-felmérést végeztek a folyón.

A közelmúltban indult Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt keretében halállomány-felmérést végeztek a Dunán – írta a Balatoni Limnológia Kutatóintézet.

Kapcsolódó
Éjjeli pillangók után kutatnak a Hortobágyon
Sztyeplepkéket jelöltek a hortobágyi pusztában.

Közös próbamérést végeztek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a Dunán, Sződligetnél. A partmenti területeken bevethető kerítőhálóval végeztek halállományfelmérést, miközben rögzítették a víz mélységét, áramlási sebességét, a meder mélyülését és a mederanyag-összetételt.

blki.hu

A mintázást először nappal, majd sötétedés után is elvégezték, a napszak ugyanis befolyással van a halállomány összetételére.

blki.hu

A vizsgálattól azt remélik, sikerül meghatározni, hogy miként befolyásolják az élőhelyek hidrológiai és geomorfológiai jellemzői, és az ezeket módosító emberi hatások a vízi élőlényközösségek szerveződését. A szakemberek munkáját a hazai nemzeti parkok munkatársai is segítették, ezzel az adatok közvetlenül is hasznosulhatnak a természetvédelemben.

Kapcsolódó
Magyar halász, aki kiváltságnak érzi, hogy hálóval foghat halat
A Duna magyarországi alsó szakaszán a hagyományos halászat a szellemi kulturális örökség része.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik