Mozaik

Hónapok óta a Bükkben él egy medve

Getty Images
Getty Images

Már május óta biztosan hazánkban tartózkodik az a barnamedve, amiről a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület kameracsapdája készített felvételt egy hónapja, közölte a heol.hu megkeresésére Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense.

Mint mondta, a Pes-kő déli oldalán is látták már korábban, nagyjából ez a két helyszín határolja a területét.

Meglepő, hogy még itt tartózkodik az állat, amely hazánkban őshonos, de csak látogatóba jár, nem él és nem szaporodik nálunk. A medve általában Szlovákiából jöhet. Ennek több oka lehet, megzavarja például a vadászat, az erdőgazdálkodás, közrejátszhat esetleg élelemhiány, vagy egy hím miatt vonul el. Ugyanis az anya medve két-három évig, míg bocsai vannak, nem képes szaporodni, így emiatt keres nyugalmas helyet a kölykeivel

– magyarázta.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a környező országokban vannak medve balesetek, de ilyen Magyarországon az elmúlt száz évben nem történt. Ez leginkább Erdélyben és Szlovákiában fordul elő, egyrészt ott sok példány él, másrészt az emberek viszonya is más az állathoz. Például, ha egy gazda kukoricáját dézsmálja, akkor ő szembe megy a medvével, megpróbálja elkergetni, abból lehet tragédia, magyarázta.

Azt javasolta, véletlen találkozáskor az anyaállattal szemben kezdjünk el minél előbb és határozottan kihátrálni közülük, közben beszéljünk hozzá és a kezünket emeljük, hogy nagyobbnak tűnjünk. Semmiképp ne fordítsunk hátat és ne kezdjünk el futni, mert akkor követni fog.

Ne feledjük, hogy a medve pár másodperc alatt képes elérni az óránként hetven kilométeres sebességet

– fogalmazott Bakó Botond.

Végezetül kitért arra is, hogy ha a medve nem akarja, akkor a túrázók sem veszik észre. Ezért fontos számukra minden kameracsapdás felvétel, mert ha kimennének a medvét keresni az erdőbe, nemigen bukkannának rá.

Kapcsolódó
Levideózta egy természetfotós, ahogy rátámad egy medve a Tátrában
Csodával határos módon túlélte a találkozást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik