Mozaik

Gárdonyi Géza emlékét őrzi Gárdony megmentett famatuzsáleme

facebook/surányiné takács melinda
facebook/surányiné takács melinda
A fa megmentése a városban több lett, mint egy haldokló növény életben tartása: Gárdonyi Géza emlékfaként kapott új életet.

Egy öreg, pusztulás előtt álló cseresznyefát Gárdonyi Géza kulturális örökségének jelképeként keltették újra életre és Gárdonyi Emlékfának nevezték el – írta meg a Feol.  

Ez egy 80-90 éves cseresznyefa, amely ugyan nem számít túl jelentős kornak, a cseresznyefák tekintetében azonban mégis az

– árulta el Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója.

Nemrégiben egy Európa szerte híres környékbeli kertészmérnököt, Lukács Zoltánt és társait kértek fel arra, hogy segítsenek a megmentésében, a nyári aszály idején ugyanis félő volt, életben marad-e.

Ennek a fának már csak a fele él, a másik felét meg kellett menteni. A szakemberek körbeásták, alulról injektáltak fontos tápanyagokat és napi szinten öntözni kellett azért, hogy sikerüljön megmenteni. A fa élettartamát a szakemberek szerint meg lehet hosszabbítani

– tette hozzá.

A fa megmentése a városban azonban több lett, mint egy haldokló növény életben tartása: Gárdonyi halálának 100. évfordulóján elhatározták, hogy mint Gárdonyi Emlékfát, a közösség szimbólumaként, Gárdonyi örökségének jelképeként ápolják tovább, ameddig csak lehet.

Sokan jöttek öntözni, kulacsokkal, poharakkal is érkeztek az emberek azért, hogy részt vegyenek a megmentésében.

Úgy fest, az öreg cseresznye újabb éveket nyert a gárdonyiaknak köszönhetően.

Kapcsolódó
Kivirágzott az 1000 éves cseresznyefa Japánban
Emlékeztetőül szolgál, hogy a természet mindent átvészel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik