Mozaik

2025-ben már lehet fürödni a Szajnában

Pixabay.com
Pixabay.com
Párizs mindent elkövet, hogy megtisztítsa a szennyvíztől a folyót.

Nem is olyan régen Párizst még a mocsok és a szemét fővárosaként emlegették. Klasszikus párizsi sztereotípiák voltak a cigarettacsikkekkel borított utcák, a végtelen kutyapiszok és a be nem gyűjtött szemeteskukák. A zavaros Szajnáról sem mondtak jobbat. A tapasztalatok szerint tele volt E.coli baktériummal, így aki megmártózott benne, garantáltan napokig nem szabadult a mosdó fogságából. A helyzet ma sem sokkal jobb, a folyó még mindig annyira piszkos, hogy törvényesen nem szabad benne úszni, írja a timeout.com.

Kapcsolódó
Ameddig a szem ellát, szemét teríti be ezt a tavat
Ökológiai katasztrófáról beszélnek a helyiek.

Párizs azonban mostanában igyekszik rendet tenni. A 2024-es olimpia előtt a francia főváros mindent megtesz, hogy felszámolja a piszkos utcákat, és a levegő minőségét is igyekszik javítani. A szennyvízzel teli Szajna is profitál a város tisztulási folyamatából, a francia kormány megerősítette, hogy a folyó 2025-re elég tiszta lesz ahhoz, hogy fürödni lehessen benne.

2018-ban Anne Hidalgo polgármester már óriási pénzösszeget különített el, hogy a folyót a párizsiak számára alkalmas fürdőhellyé alakítsa, 2024 közeledtével pedig a tisztítás fokozódik. A legújabb terv kifejezetten a szennyvíz ellen irányul egy  hatalmas, 46 000 köbméteres víztartály építésével, amit a folyó bal partján akarnak elkészíteni.

Pixabay.com

A pisi és a kaki ugyanis gyakran szivárog a Szajnába, amikor Párizs csatornáit elborítja a csapadék. A tartályt úgy tervezték, hogy tárolja a felesleges csapadékot, és drasztikusan csökkentse a folyóba kerülő szennyvíz mennyiségét. Mindez azt jelentheti, hogy a Szajna sokkal egészségesebb folyóvá válhat, ahol lehet fürdeni – éppen időben a 2024-es olimpia számos nyíltvízi úszóversenyére.

A tiszta Szajna a helyiek és a turisták számára is nagy jelentőséggel bír. Az elmúlt években a városi hatóságok sétányokat és ideiglenes strandokat telepítettek a folyó mentén. A következő lépésben 23 helyen engedélyezik az úszást – ezek közül néhány a városközpontban lesz-, ami tovább növeli a Szajna partján zajló életet.

Úgy tűnik tehát, hogy hamarosan azok, akik a Párizsban járnak, már a Szajna vizében ringatózva is csodálhatják a Notre-Dame- ot , a Louvre -t és a Musée d’Orsay -t.

Kapcsolódó
Tengerparti szemétszedéssel töltötte nyaralását a fiatal környezetvédő
A szlovéniai Koper melletti nyaralása során Pethes Ágnes naponta szemetet szedett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik