Mozaik

Fűtésmentes irodaház épül Bécsben

Copyright: Patricia Bagienski-Grandits
Copyright: Patricia Bagienski-Grandits
A "fűtőtestek" maguk a bent dolgozó emberek lesznek.

A hagyományokat innovatív megoldásokkal ötvöző irodakomplexumot építenek Bécsben, melynek tervezésénél a fenntarthatóságot és az alacsony energiaköltségeket tartották szem előtt – tették közzé a bécsi városrész honlapján.

A Robin Seestadtnak nevezett épületegyüttes három épületből fog állni, melyben irodák, éttermek, kereskedelmi és üzlethelyiségek kapnak helyet. Különlegessége, hogy nem lesz fűtés és extra hűtés sem, de megfelelő hőmérsékletet tudnak biztosítani így is, valamint egyik sem jár szén-dioxid-kibocsátással.

© Patricia Bagienski-Grandits A fűtés nélküli irodaház, a Robin látványterve

Az épület szellőzéséhez a termeszvárak adták az ötletet, a fűtést pedig a bent levő emberek testhőmérséklete és a lámpák által leadott hő adja, melyet a nyolcvan centiméter vastag téglafalakban tudnak eltárolni. Ennek és a jó szigetelésnek köszönhetően fűtés nélkül is minimum 22 fok és jó levegő lesz bent. A klimatizálását – a vastag falakon túl – energia-önellátó hűtési rendszer biztosítja majd. Ezekkel 30%-kal csökkenthető az épület üzemeltetési költsége a hagyományos megoldásokhoz képest.

A 7 ezer négyzetméteres, háromszáz munkahelyes épület várhatóan 2024-re készül el.

Kapcsolódó
A passzívházaké a jövő?
Tartós építőanyagok, kellemes belső hőmérséklet, törtrészére csökkenő rezsi. Kell ennél több?
Olvasói sztorik