Életmód

Tömegével zárhatnak be januártól a vendéglátóhelyek

pixabay
pixabay
A tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg a mostani rezsiválságot sokan nem fogják túlélni.

Már az is kisebb csodának számít, hogy a COVID időszakot ennyi üzlet túl tudta élni. Sajnos jó pár étteremnél a tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg a mostani rezsiválságot már nem fogják túlélni, írta a novekedes.hu.

Kapcsolódó
Bezárt Szeged ikonikus butikhotelje, a Tiszavirág
Szeged egyik legrégebbi műemlékházában működött 2012 óta a Tiszavirág Hotel és Kávézó.

A portálnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke mondta el gondolatait, hangsúlyozva:

nincs az az agyafúrt üzleti modell, amellyel egy tízszeres gázáremelkedést ki lehet küszöbölni. Segítség nélkül nem megy.

A szakember szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni, magyarán bezárási hullámra lehet számítani.

Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Sokan az év végi forgalomból akarnak tartalékot képezni

– nyilatkozta Kovács László.

A tapasztalatok szerint január-februárban eleve mindig visszaesik a kereslet, ezért lesznek olyan éttermek, melyek valószínűleg úgy döntenek, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra húzzák le a rolót.

Hisz minek fűtsék a téli időszakban az egységüket, amikor egyébként is alig jön be valaki? Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak

– vélekedett az elnök.

A cukrászdák, a pékségek és a sütödék különösen nagy bajban vannak. Van, ahol a költségek 30 százalékát az energiakiadások teszik ki, akik pedig nem tudják áthárítani a vásárlókra a többletköltségeket, azok be fognak zárni.

Kapcsolódó
Bezárt Magyarország első falusi élményszállodája
Sorra szedi áldozatait az energiaválság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik