Mozaik

Különleges gyorsasággal növekednek a Miyawaki-erdők

Facebook/Főkert
Facebook/Főkert
A fővárosban már több ilyet telepítettek.

Budapesten már több helyen, a Tabánban, az Andor utcában és a Boráros téren is találunk Miyawaki-erdőt, melyet legutóbb a Zsigmond téri követetett – közölték a Budapest Városháza Facebook-oldalán.

Mi az a Miyawaki?

A Miyawaki egy sűrű minierdő, mely a körülmények miatt gyorsan nő.

Miyawaki Akira 2021-ben 93-éves korában elhunyt japán botanikus, ökológus, aki nemzetközi elismertséget szerzett a rontott, degradált területek természetes növényzettel történő helyreállítására kidolgozott módszerével.

Módszerének lényege: egy kis, akár pár 10 négyzetméteres területen ültessünk olyan növényeket, amelyek akkor élnének ott, ha nem lenne emberi tevékenység. A növényekből minél több fa- és cserjefaj legyen, melyeket sűrűn tegyünk véletlenszerűen egymás mellé, minden négyzetméterre 3 darab kerüljön. Öntözzük, ápoljuk megfelelően a növényzetet, mely aztán hirtelen nagy növekedésnek kezd, akár évi egy méterrel is magasodhatnak a fák. Pár év után már magától „működik” a rendszer és kész a minierdőnk.

A növekedés gyorsasága azért lesz ekkora, mert a sűrűn ültetett fiatal növények elkezdenek versengeni a fényért, ezért igyekeznek egyre magasabbra nőni. Pár év alatt elérnek egy viszonylag nagy magasságot és fejlettséget.

A FŐKERT ezúttal a II. kerületi Zsigmond téren telepített fákat. A 13 m²-es területre összesen 52 db erdészeti csemete került.

A növényeket itt is olyan fajok közül választották ki, amelyek akkor élnének a területen, ha nem lenne itt emberi behatás, például mezei juhart (Acer campestre), virágos kőrist (Fraxinus ornus), vadalmát (Malus sylvestris), vénic szilt (Ulmus laevis), közönséges fagyalt (Ligustrum vulgare) és csíkos kecskerágót (Euonymus europaeus) ültettek.

Kapcsolódó
Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén
Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik