Mozaik

Fokozott figyelem kíséri az itthon telelő gólyákat

A madárbarátok nagy szeretettel figyelik és segítik őket.

Évről-évre vannak gólyák, amelyek nem költöznek el, hanem hazánkban telelnek át. Ahogy hűl az idő, egyre jobban oda kell rájuk figyelni. Szerencsére vannak, akik szívükön viselik a sorsukat, és figyelemmel kísérik hol- és hogylétüket.

A Telelő gólyák – Gólyateleltetés Facebook csoportban mindig naprakész információkat kaphatunk itthon maradt szárnyasainkról. Pozsikné Forgó Olga adminisztrátor most azt is egy csokorba szedte, hányan vannak, hol élnek.

A régebben áttelelők

Lilike – Semjénháza
A 2009 óta itthon telelő Lilike  – aki egyébként hím – remekül van. Évek óta etetik, figyelnek rá. Párja idén is visszatért, több fiókát felneveltek, akik sikeresen elvonultak a tojóval együtt. Lilike Semjénházán telel, de a közeli Molnáriban fészkel. Ragaszkodik a szertartásokhoz. Bár ez lesz a 14. tele, továbbra is szükséges az etetéséhez az azonos ruha, sőt a hívó füttyszó is.

Matyi – Ásotthalom
2011 óta óvó gondozásban részesül Matyi, aki idén gyűrűs párjával, Matilddal 3 fiókát nevelt fel. Tavaly fészekharc volt a tojók között, akkor meghiúsult a költés, szerencsére idén sikeresek voltak.

Érdekesség: Lilike és Matyi az évek során közel 100 fiókát neveltek fel.

Kikelet – Hortobágy, illetve Balmazújváros környéke
A 2007 óta telelő madárról nincs információ, amióta valószínűleg egy idegen pár elűzte a fészkéből. Remélhetőleg él. Rutinos áttelelő.

Vörsön telelő tojó fehér gólya
Tavaly decemberben jelent meg egy kertben egy német gyűrűs hímmel együtt. A tojó idén is maradt, a kert tulajdonosai etetik, és a Fenékpusztai Madárgyűrűző- és Mentőközpont szakemberei is ellátják élelemmel.

Az idén először maradók

Matyi – Regölyben
Valószínűleg idei fióka. Példás összefogás alakult ki a gólya sikeres áttelése érdekében. A település több lakója, illetve a helyi Vadásztársaság, és a Halásztársaság anyagi és egyéb segítséget nyújtott már eddig is. Matyi nem fog hiányt szenvedni élelemben télen.

Polgárdiban telelő gólya
Egyes információk szerint már több éve ott van a településen. A helyi közösség szintén példásan összefogott, és van, aki eteti és itatja a madarat, és az el is fogadja a felkínált élelmet.

Leányváron telelő gólya
Az ő sorsát is többen figyelik és egyengetik. Ételt is kap.

Apcon is lehetett látni augusztus közepétől október közepéig egy gólyát, akinek a téli ellátására lett volna jelentkező, de a madár eltűnt szem elől. – Lehetséges, hogy ő tűnt most fel Valkon, a horgásztavaknál. Kifejezetten szelíd fehér gólya, nagy szüksége lenne minőségi táplálékra, például kisebb halakra, ugyanis látszik a tollazatán, hogy fióka korában nem jutott megfelelő élelemhez.

Debrecenben az Őz utca és a Lahner utca sarkán lévő fészekben is lakik egy gólya, a környéken élők figyelemmel kísérik.

Figyeljük és segítsük mi is itthon telelő gólyákat.

A nyitókép illusztráció.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik