Mozaik

Íme a világ legnagyobb műanyagszennyezői

Pixabay
Pixabay

A Break Free From Plastic (BFFP) globális civil szervezet az idei évben is elkészítette azt a felmérést, amely a világ legnagyobb műanyagszennyező cégeit mutatja meg. A szégyenlista élen immár ötödik éve a Coca-Cola áll – írta meg az euronews.com.

A szervezet felmérésében 87 ország 200 ezer önkéntese vesz részt, akik a vízpartokról és más helyekről begyűjtött műanyaghulladék összetételét vizsgálják meg. A 2022-es eredmény alapján íme az első öt helyezett:

  1. Coca-Cola
  2. Mondelez International
  3. Unilever
  4. Nestlé
  5. PepsiCo

Az eredmény abból a szempontból is különösen kínos, hogy a Coca-Cola, mint a világ legnagyobb műanyagszennyezője volt a főszponzora az egyiptomi klímacsúcsnak. Ráadásul a kutatás rámutatott arra is, hogy a Coca-Cola nemcsak megtartotta első helyét, hanem meg is duplázta szennyező tevékenységét.

Ahelyett, hogy a kormányok hagynák, hogy az olyan cégek, mint a Coca-Cola a greenwashing segítségével zöldítse az arculatát, arra kellene, hogy kényszerítsék ezeket a szennyező cégeket, hogy befektessenek az újrahasznosításba, és az alternatív termékcsomagolásokba

– mondta Von Hernandez, a Break From Free Plastic globális műveleteinek koordinátora.

Rosa Pritchard, a ClientEarth környezetvédő szervezet műanyaghulladékkal foglalkozó jogásza úgy nyilatkozott, hogy ezek a cégek szórják tele a bolygót műanyagszeméttel. A termékeik alapján pedig egyértelműen azonosíthatóak. A fogyasztók, részvényesek, civil szervezetek egyre nagyobb arányban fognak a bíróságokhoz fordulni, hogy megállítsák ezeknek a cégeknek a szennyező tevékenységét.

Kapcsolódó
1027 zsáknyi hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza
Az összegyűjtött szemét - szelektálás után - újrahasznosításra kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik