Mozaik

Hat érdekes tény a decemberről

freepik.com
freepik.com
Ünnepekkel teli, csodás hónapunk mindenkinek másért fontos, és sok érdekességet tartogat.

Ha azt mondjuk december, mindenkinek ugyanaz jut eszébe: advent, karácsony, forralt bor, forró csoki, szilveszter. A gyerekeknek a Mikulás és a hó is egyértelműen szerepel a listáján.

A decemberről egyértelműen kijelenthető, hogy ünnepekkel teli hónap, de egyben az év végét jelölő hónap is. December sokak számára az eltelt év átgondolásának, és az elkövetkező évre vonatkozó célok kitűzésének ideje. Mások számára a kikapcsolódás, a család és a barátok társaságának élvezete. Persze ezeknél sokkal, de sokkal több december.

Mi most hat, talán nem közismert érdekességet szedtünk össze az év legutolsó, varázslatos hónapjáról

pixabay.com

December eredetileg az év 10. hónapja volt

December a 12. hónap. Eredetileg azonban a római naptár 10. hónapja volt (Kr. e. 153-ig). Ezért a „december” a latin decem szóból származik , ami „tízet” jelent.

A római időkben a naptár márciussal kezdődött. A téli időszakot nem jelölték külön hónapokkal, mert nem volt aktív időszak sem a katonai, sem a mezőgazdasági, sem a civil élet számára. Csak i.e. 700 körül adták hozzá januárt és februárt a naptárhoz, ekkor az eredetileg 30 napos december 29 napra rövidült. Aztán a következő Julianus-naptárban két napot adtak a decemberhez, így az 31 napos lett.

Decemberben az év ,,legsötétebb” hónapja

Ennek az az oka, hogy a téli napforduló, amely az év legrövidebb napja, decemberre esik, de a többi nap is rövidebb, mint az év többi napja, hiszen ahogy ősszel kezdenek rövidülni a nappalok, decemberben érik el legrövidebb pontjukat, majd januárban ismét hosszabbodnak.

Decemberben tehát a legkevesebb a nappali fény. 2022-ben december 21-én szerdán lesz téli napforduló, egészen pontosan 22:47-kor. Ezen a napon lesz a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal.

Északon tél, délen nyár

Az északi féltekén a meteorológiai tél december 1-jén kezdődik, a csillagászati tél december 21 -e. A déli féltekén a meteorológiai nyár december 1 -jén, a csillagászati nyár pedig december 21-én kezdődik .

freepik.com

A Mikulás és a Télapó két különböző figura

Mikulás december 6-án jár. Szent Miklós, akihez Mikulás alakja köthető, a tengerészek, kereskedők, íjászok, bűnbánó tolvajok, prostituáltak, gyermekek, sörfőzők, zálogügynökök, nőtlen emberek és hallgatók védőszentje volt Európa különböző országaiban. Télapó az angolszász országokban karácsonykor hozza az ajándékot. Ő az, aki a kéményen keresztül érkezik a lakásba, szánját rénszarvasok húzzák, és az Északi-sarkon lakik.

December virága a magyal

A decemberről nem a virág nem az első, ami az eszünkbe jut. Ennek ellenére ennek a téli hónapnak is van virága, méghozzá a magyal. A magyal leginkább örökzöld cserjeként ismert, piros bogyókkal. Ágait régóta használják ünnepi dekorációkban, például koszorúkban és központi díszekben. A magyalág a karácsonyi és téli szezon alapvető kelléke – aki ezt adja egy szerettének, igazi boldogságot kíván neki.

pixabay.com

Nem volt mindig legális a karácsony

December legnagyobb, legszentebb ünnepe a karácsony, ennek ellenére nem mindig volt legális az ünneplése. A világban már nem is egy alkalommal betiltották. Ennek hol vallási, hol politikai, hol pedig gazdasági okai voltak. Az első tiltás Oliver Cromwell nevéhez fűződik, aki 1647 és 1660 között tiltotta be a karácsonyt, és böjtnappá nyilvánította. Cromwell úgy gondolta, hogy mivel ez egy vallási nap, ezért komolyan kell venni, mindenféle buli nélkül.

Kapcsolódó
Kicsoda a Mikulás és ki a Télapó?
Az elmúlt évtizedekben a különböző kultúrák hagyományai összemosódtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik