Otthon készült

Apuka halászlevétől a preckedliig: gasztrobloggerek karácsonyi menüi

pixabay
pixabay
Három gasztrotémákban is publikáló bloggert kerestünk fel, hogy érdeklődjünk, náluk mi a helyzet a karácsonyi menü frontján.

A közelgő ünnepek egyik stresszfaktora az ajándékláz mellett, hogy mi kerüljön az asztalra, mikor főzzünk, lesz-e elég idő és alapanyag hozzá. Ismerős helyzet, ugye?

Elsőként Mohr Mira, a sutimamor.hu bloggere sietett segítségünkre, és látott el bennünket hasznos tanácsokkal.

Stresszmentes karácsony a konyhatündérnek!

Szerinte a menüsor tervezésekor először is válasszunk bomba biztos recepteket. A karácsonyi vacsora elkészítése nem a kísérletezgetések időszaka, a sosem próbált recepteké. Ne most kísérletezzük ki a tökéletes Macaron receptet és a régóta szemezgetett Croquembouche-t is inkább egy másik kellemes decemberi napon próbáljuk ki.

És mivel egy teljes menüsor elkészítése nem könnyű feladat, bátran kérjünk segítséget. Figyeljünk arra is, hogy a kevesebb néha tényleg több. Egy előétel, két vagy három köret a főételhez és egy desszert tökéletesen elfogadható karácsonyi menünek.

Ne stresszeljünk a karácsonyi tradíciók miatt. Ha a hagyományok az öröm helyett stresszforrássá váltak, akkor csak lépjünk egyet vissza. Nálunk nincs két ugyanolyan karácsonyi menü, mindig újítunk valamit és pont ez a szép benne. Persze vannak állandó dolgok is, például a bejgli, amit 15 éves korom óta én készítek, és ez nem valószínű, hogy idén változni fog

– mondta el az újításokról is a véleményét Mohr Mira, aki hozzátette, hogy a vacsora előkészítésének egyik legstresszesebb eleme az időzítés.

Könnyű alábecsülni, mennyi időre van szüksége a pulykának vagy a kacsának a sütőben. Ezért annak érdekében, hogy elkerüljük a csúszás okozta kellemetlenséget, készüljünk bőven snackekel.

Nálunk mindig az expressz sajtos rúd vagy a pogi receptem a nyerő ilyenkor

– tette hozzá.

Mira menüje

Mira párjával, szüleivel és a nagymamával ünnepel és a menü a következő: előételnek pogácsa, majd apuka halászleve és a főétel a zöldfűszeres bundában sült csirke, erdei gomba mártással, köretnek hagymás quiche-t készít Mira, ami egy klasszikus francia étel omlós vajastészta hagymával megpakolva, tejszínes tojással összesütve. És lesz tejfölös-zelleres krumplisaláta is. A desszert pedig Mira sütőtökös sajttortája és elefántkönny, egy kakaóspiskóta, lágy, főzött krémek és banán a közepén.

Vállalkozzunk, legyünk akár merészek is

Máté Szabit is felkerestük, aki az ünnepi menüsor összeállításánál a legfontosabbnak azt tartja, hogy semmiképpen ne legyen unalmas és ismétlődő.

Szerintem nincs annál rosszabb, mint amikor meglátja a család az ünnepi asztalon a menüsort és legbelül felsóhajtanak, hogy ó már megint

– festette le a képet a szakács, aki hozzátette, hogy legyünk innovatívak, vállalkozzunk, bolondítsuk meg a menünket valamivel, de akár le is cserélhetjük, ő enne az iskolának a híve.

És amit mindig hangoztat Szabi a receptjeinél a videóiban: hogy ne féljünk túlzónak sem lenni, ami szaftos az legyen nagyon szaftos, ami sajtos, az nagyon sajtos, ami édes, az meg nagyon édes.

És íme Máté Szabi idei menüsora, amit sajnos a vírushelyzet miatt szűk családi körben fognak elfogyasztani: Pho leves, pekingi kacsa és zserbós szerencsesüti.

Van, aki preckedlit is készít karácsonykor

Az etcetera.hu szerzője Dobó „Bouvet” Petra több bejegyzésében, videójában is posztol praktikus és egyedi recepteket. Kíváncsiak voltunk, vajon mi sül ki az ő konyhájában?

A 2020-as év nagyon más, mint az eddigi évek. Egyrészt egészen biztosan sok családnál nem történhet meg az a fajta össznépi összejövetel, mint korábban, másrészt sokak számára anyagilag is nagyon megterhelő volt ez az esztendő. Valahogy úgy érzem, az idei karácsonyi menü ennek a fényében fog megszületni nagyon sok hazai családban

– mesélt a szomorú jelenről a blogger, aki a menüsor elkészítésénél eddig is, idén pedig hatványozottan azt tartotta és tartja fontosnak, hogy a családtagok olyan ételeket fogyaszthassanak, amelyek nincsenek jelen a hétköznapokban, de közkedveltek.

Én szokás szerint felteszem a kérdést itthon minden egyes karácsonyi főzőcskézés előtt, hogy ki mit kér, és ennek megfelelően alakítom a menüt. A gyerekeim már kamaszok, de bizony volt korábban olyan év, amikor az ő kedvükért bekerült például a teljesen hétköznapi rántott sajt is a menübe

– mondta Petra, aki szerint bátran eltérhetünk a hagyományos ízektől, ahogyan ők is bátran eltérnek.

Rántott pontypatkó minden évben készül, pedig azt csak én eszem meg, de van töltött káposzta, amit csak a két felnőtt fogyaszt. Baconös, sajtos csirkemell vagy a YouTube videómban is bemutatott tejszínes csirkemell is gyakori vendég

– említette.

A család szereti a majonézes, nehezebb salátákat, egy házi majonézzel felturbózott tojássaláta vagy burgonyasaláta mindig kerül az asztalra. Levest karácsonykor nem fogyasztanak, a halászlevet jó pár éve mellőzték a kínálatból.

Desszertek tekintetében törekszem arra, hogy ne gebedjek meg a konyhában, így kétféle készül minden évben: bejgli vagy preckedli, ami egy sváb teasüti féleség és valami nagyon-nagyon habos sütemény a gyerekek kedvéért

– ismertette az édes fogást is Petra.

Még egy cikk a témában
Ízutazás lehet a karácsonyi menüsor
Hagyományok az asztalon: almát és diót mindenkinek ennie kellett szenteste.
Olvasói sztorik