Mozaik

Miért teljesen eltérő színű a tojáshéj?

Pexels.com
Pexels.com
A beltartalmon a tojás színe semmit nem változtat.

Mindannyian szembesültünk már a ténnyel, hogy a tojások többféle színűek lehetnek. Vannak egészen sötétek, majdnem barnák, vannak narancsosabb, halványabb és egészen fehér színűek is. De vajon mi ennek a magyarázata, teszi fel a kérdést a twistedsifter.com.

A baromfiszakértők szerint a tojás színének a tojóhibrid fajtájához, a csirke genetikájához van köze. Amelyik tyúknak világosabb a tollazata, világosabb tojást tojik, amelyiknek sötétebb – barnás, vöröses – azoknak a tojása is sötétebb lesz. Akadnak zöldes színű tojást tojó változatok is.

A különböző színek olyan pigmentekből származnak, amelyek a tyúk petevezetékében kialakuló héjra rakódnak le. De csak kívülről, a héjba belül lerakódni nincsen idejük, így a legtöbb héj belseje fehér marad.

Pixabay.com

Más a helyzet a pettyes tojásokkal. Ezeknél a foltok csak extra kalciumlerakódások, és nem genetikai anyagok. Az egyetlen különbség a foltos héjak és a többi között az, hogy az előbbiek kis mértékben, de erősebbek.

A környezet, a tyúk életkora és étrendje, valamint a stressz szintén befolyásolhatják a színt. Az életkor előrehaladtával ugyanis a barna színű tojásokat tojó tyúkok elkezdhetnek nagyobb és világosabb színű tojásokat tojni.

A stressztényezők, mint például a betegségek, a hőség vagy a túlzsúfoltság szintén hatással lehetnek a tyúkra, és befolyásolhatják a tojás méretét, alakját és minőségét. Sok múlik azon is, hogy mennyi kalcium van a tyúk szervezetében, és mennyi kalciumot képes biztosítani a tojáskészítési folyamatokhoz

– állítja a baromfiszakértő.

Mi a helyzet a beltartalommal?

A héj színe nem befolyásolja a sárgája színét, a tyúk étrendje azonban megváltoztathatja a sárgája pigmentjét is. A növényi takarmányon nevelt tyúkok sárgájának általában sárgás-narancssárgás a színe, míg a kukoricával vagy gabonával nevelt tyúkok tojásának sárgája halvány.

A legelőn nevelt tyúkok sárgája általában több omega-3 zsírsavat és vitamint, valamint kevesebb koleszterint tartalmaz.

Kapcsolódó
Négy alapanyag, amit tojás helyett használhatunk sütéshez
Tojás nélkül is lehet finom pékárut készíteni, mutatjuk, mit használhatunk helyette.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik