Mozaik

Meghalt Szabó György, a bükki füvesember

94 éves volt.

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember, tudatta lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa a Facebook-oldalán.

December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el

– fogalmazott.

Lopes-Szabó Zsuzsa úgy folytatta, amit tud, tőle tanulta.

Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá ─ és még annál is tovább

– írta.

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. Abban a boltban dolgozott, amelyet még Ferenczi Sándor pszichoanalitikus édesapja, Ferenczi Bernát alapított a Széchenyi utca 13 alatt; a vészkorszakban Szabó élelemmel segítette főnöke rokonait a miskolci gettóban.

1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett. Ő volt a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

A nevével fémjelzett termékeket a 2014. novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület, röviden Bükki Füvesember Egyesület forgalmazza Györgytea márkanév alatt. Az egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, a gyógynövények ismeretét és használatát. A szervezet legfontosabb feladatának a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretterjesztést nevezi meg, mely a gyakorlatban nyilvános előadásokon és gyógynövénytúrákon történik. Emellett Szabó György gyógynövénykertjének fenntartásával, illetve a gyógyászati termékeik forgalmazásával foglalkoznak.

Szabó Gyuri bácsi évente közel 100 előadást tartott a gyógynövényekről, azok különböző betegségek elleni használatáról. Gyógyító tanácsadást nem csak az előadásain, interneten keresztül, de 1991-től bükkszentkereszti rendelőjében is folytatott, ahová Magyarországon kívül, a határon túlról is nagyon sok beteg érkezik. Cukorbetegség elleni teája Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert.

A közelmúltban már visszavonult, a róla készült portréfilmet épp a hetekben mutatták be:

Kapcsolódó
Október végétől elérhető a neten a Szabó Gyuri bácsiról készült portréfilm
A bükki füvesember a siker titkát is megosztja velünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik