Otthon készült

Melyik köhögéstípusra melyik gyógynövényt használjuk? A bükki füvesember válaszol

Györgytea Sajtó
Györgytea Sajtó
Tudta, hogy nem mindegy, hogyan köhög? A köhögésnek számos fajtája van, és ha tisztában vagyunk azzal, hogy épp melyik kínoz minket, akkor könnyebb rá hatásos gyógyírt találni. A bükki füvesember elmondta, melyik köhögéstípusra, melyik gyógynövényt használjuk.

A legkönnyebben a száraz vagy hurutos köhögést tudjuk megkülönböztetni. Száraz köhögésnek azt nevezzük, amikor a köhögés nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő.

Gyógynövények száraz köhögésre

A száraz köhögésre köhögéscsillapító, nyugtató hatású gyógynövényeket használunk, hiszen ilyenkor nincs mit felköhögni, ehelyett a köhögési ingert csillapítjuk. Ha száraz köhögéstől szenvedünk, arra kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Gyuri bácsi, a bükki füvesember ezekből ajánl inni 1-3 csészével naponta – felváltva vagy egymással egyenlő arányban összekeverve.

Krónikus, tehát hosszan tartó száraz köhögésre ajánlott még a nyálkatartalmú gyógynövényekből készült tea fogyasztása is, mert ezek az irritált nyálkahártyán képeznek védelmező bevonatot, ilyen például a mályvagyökér vagy mályvalevél, a lándzsás útifű vagy az izlandi zúzmó.

Getty Images

Gyógynövények hurutos köhögésre

Ezzel ellentétben hurutos köhögés esetén váladék is távozik – vagy legalább is jó lenne, ha távozna a légutakból. Ilyenkor tehát köptető hatású gyógynövényekből célszerű teát készíteni, amelyre kiválóak a nyákoldó szaponin-, illetve a magas illóolajtartalmú gyógynövények. A legjobb természetes hurutoldó szer a borostyán, az ökörfarkkóró, a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

Ha nem tudjuk eldönteni, mivel is van dolgunk, akkor Gyuri bácsi torokbarát teája, a Tüdőfűleveles teakeverék a jó megoldás, ezt mindkét fajta köhögés esetén bevethetjük. A keverék kilencféle gyógynövény hatását egyesíti. Alapja a légzőszervek természetes segítője, a tüdőfűlevél, amelyet a bükki füvesember a martilapu, a mezei kakukkfű, a lándzsás útifű, a kis ezerjófű, a cickafark, a szurokfű, az orvos veronika és a körömvirág köptető, légúttisztító, köhögéscsillapító hatásával ötvözött.

Ezt a teát nem csak az őszi-téli időszakban javasolt fogyasztani köhögés csillapítására, hanem asztma, dohányzás esetén is, napi egy csészével, sőt! Gyuri bácsi diagnosztizált refluxbetegeknek is ajánlja kiegészítő terápiaként, hiszen köhögést a visszaáramló gyomorsav is okozhat.

Kapcsolódó
Ezt a gyógyteát javasolja a bükki füvesember cukorbetegeknek
2019-ben több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik