Mozaik

Megkegyelmeztek a szelíd farkasoknak Hollandiában

Pixabay
Pixabay
Nem jelentenek veszélyt az emberekre.

A közelmútban egy újabb bírósági döntés nyomán végül megkegyelmeztek a hollandiai farkasoknak, írta az MTI.

Mint azt korábban oldalunkon megírtuk, a Hollandia keleti részén található Gelderland tartományban a farkasok túl szelíddé váltak. A helyi önkormányzat különös módját választotta a probléma orvosolásának, úgy döntöttek, paintballokkal próbálnak ráijeszteni a “kezes bárányként viselkedő” farkasokra.

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A Dutch News angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet támadta meg bírósági keresettel a tartományi döntést, amely szerint a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A szervezet azzal érvelt, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat.

A terv sérti a holland természetvédelmi törvényt és a szabadon élő vadállatokra vonatkozó nemzeti szabályozást

– tették hozzá.

A holland bíróság szerdán közzétett ítéletében azt írta: a fegyverek használatára vonatkozó engedélyt “nem támasztották alá megfelelően”, meghozatala előtt pedig nem végeztek elegendő kutatást sem a lehetséges más eszközök alkalmazására, sem pedig a fiatal farkasok falkakapcsolatára vonatkozóan, valamint a térségben honos, védett fajra gyakorolt lehetséges hatásokról sem.

A hónap elején hozott tartományi döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videofelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén.

A helyi vezetés azért javasolta a paintballfegyvereket az emberek társaságát kereső farkasok eltántorítására, mert véleményük szerint a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez.

A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie

– írták.

A falkában vadászó ragadozók rendszerint tartanak az emberektől, ezért is furcsa, ahogy a hollandiai Hoge Veluwe Nemzeti Parkban viselkedtek.

Pixabay

Európa számos országában gondot okoznak az emberek közelében élő ragadozók, Olaszországban például többször nézték kiskutyáknak a kölyök farkasokat.

Kapcsolódó
Elszaporodtak a farkasok az Alpokban
Idén háromszázra nőhet a falkák száma.
Olvasói sztorik