Mozaik

Mínusz 61 fokkal tört rá a tél Szibériára

AFP/Semen Sivtsev
AFP/Semen Sivtsev
Ez a legalacsonyabb hőmérsékleti érték Szibériában 2002 óta.

Miközben az elmúlt hetekben a már-már tavaszias télről szólnak az időjárásjelentések  Európa középső és nyugati részében, addig Kelet-Európában, különösen Oroszországban, illetve Szibéria egész területén az elmúlt napokban durva mínuszokkal jelentkezett be a tél, írta a 3BMeteo.

A rendkívül hideg légtömeg egész Oroszországot kemény télbe taszította: Moszkvában például a tartós havazás mellett a hőmérséklet elérte a -29°C-ot.

A szibériai Dzalindán -61,9°C-ra csökkent a hőmérséklet, mely 0,1°C-kal meghaladja az eddigi rekordot, és ez a legalacsonyabb hőmérsékleti érték Szibériában 2002 óta.

A -61,9°C-os érték ugyanakkor a legalacsonyabb januári érték 1982 óta, amikor Batamajban -65,7°C-ot, Ulakhan Kyuelben -65,2°C-ot, Iema-ban -65°C-ot, Verhojanszkban -63°C-ot és -62,1°C-ot mértek.

getty images

De másutt is nagy mínuszokat mértek. Olenekben például 1959 januárja óta – amikor -62,9°C volt – nem esett ilyen alacsonyra hőmérséklet, mint most: -60,3°C-t mértek. Hasonló hideg 1969-ben volt arrafelé, akkor -59,6°C-t mutattak a hőmérők.

A világ leghidegebb falujának tartott szibériai Ojmjakonban az elmúlt napokban szintén -60 fok közelében volt a hőmérséklet. Itt az előrejelzések szerint felmelegedés következik, január 16-ikára akár -31 fokra is csökkenhet a hőmérséklet, ám azt követően két héten át várhatóan újra röpködnek majd a -50 fok körüli mínuszok.

A hideg légtömeg kedden megindult Kazahsztán, Irán és Afganisztán felé, várhatóan ezekben az országokban is megdől néhány hidegrekord.

Kapcsolódó
Mínusz 50 fokban fotózta le magát egy nő Jakutföldön
Jakutföld egyes részein mínusz 67 fokot mértek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik