Mozaik

Évek óta nem tudják learatni a nádat a Balatonnál

MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
Nem jobb a helyzet a Ferő-tónál és a Velencei-tónál sem.

Mintegy 1200 hektárnyi nádas található a Balaton körül, amit minden évben meg kellene újítani, legalább a  harmadáról le kellene vágni a növényt. Erre a munkára azonban évek óta nincsen lehetőség – a körülmények nem megfelelőek, és ember sincsen rá, írja a napi.hu.

2017 óta nem volt nádvágásra alkalmas jég a Balatonon, de nem várható javulás az idei évben sem, így egyre csökken a learatott terület nagysága.

A nádaratás egyik feltétele a biztonságos jégfelület lenne, amiről a vízben lévő nádat aratni lehetne. Az enyhe időjárásnak köszönhetően azonban nincsen esély a jegesedésre, így ebben az évben is csak a szárazföldről elérhető nád megújítására lesz lehetőség. Ez mintegy 400 hektárnyi terület, ami a teljes terület alig egy harmada. Az elmúlt években azonban még ezt sem sikerült mindig megvalósítani, egyre kevesebb ugyanis az olyan vállalkozó, aki a vízügyi igazgatóság által kiírt meghívásos pályázatra benyújtja a jelentkezését. Figyelembe kell venni a természetvédelmi előírást is, miszerint a jégről kell aratni a nádat a növény tövének védelme, a taposási károk megelőzése érdekében.

Alsóörs önkormányzata mintegy 10 hektárnyi területű nádassal rendelkezik.

Amikor csak lehetett, eddig mindig levágták a nádat, de csak akkor, ha ezeken a területeken biztonságosan befagyott a Balaton

– nyilatkozta a település alpolgármestere.

Ferenczy Gábor azt mondta, utoljára nagyon régen, 2017-ben tudták jégről aratni a nádat, azóta egyik évben sem sikerült ezt megismételni. Ez környezetvédelmi szempontból biztosan nem tesz jót a területnek, mert nem tud megújulni a nád, a sásosodás elkezdődött.

Pomogyi Piroska hidrobiológus és munkatársai ötévente felmérik a balatoni parti sávok állapotát, elvégzik a nádasok összeírását, de azokat a stégeket és bejárókat is számon tartják, amelyeket gyakran éppen a védett nádasok megbontásával hoztak létre.

A felmérések szerint nem csökken a nádasok területe, épp ellenkezőleg: 2008 óta a legutóbbi, 2020-as felmérésig közel megduplázódott a tómedren kívüli nádasterület a Balatonnál, míg a tómederben 1200 hektár körül van az összterülete, ami alig változik. A nádasok minősége azonban egyre romlik.

A többi nagyobb tónál is hasonló a helyzet: se jég, se vállalkozó a környékről

A Fertő-tónál sem különb a helyzet, ott is volt nyolc, egymást követő év, amikor az enyhe időjárás miatt elmaradt a nádaratás. Utoljára 2021-ben tudták ezt megvalósítani, és nem helyi, hanem egy nagykátai vállalkozó vágta a nádat.

A Velencei-tó környéki nádvágásra a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kapnak bérleti jogot a vállalkozók. Itt régen még 39 brigád aratott a környéken. Most már csak azok bérelnek egy-egy területet, akik maguk használják fel tetőépítésre, javításra, náddal kapcsolatos munkákra a learatott növényt.

Kapcsolódó
Megszentelték a Balatont
Balatonlellén és Balatonudvariban is.
Olvasói sztorik