Mozaik

Összefogással segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását

Pixabay
Pixabay
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke.

A hungarikum kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) fennmaradása érdekében végzett magas szintű szakmai tevékenység folytatása mára elképzelhetetlen a modern tudomány eredményeinek és eszközeinek felhasználása nélkül – írják az Állatorvostudományi Egyetem honlapján.

A két szervezet közös tevékenységével elő kívánja segíteni azt a célt, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, illetve rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon.

Az együttműködés része a szervezetek oktatási tevékenységének összehangolása, a szakemberek cseréje, valamint a magyarországi állattartási kultúra és az állatvédelem fejlesztése érdekében végzett közös munka. A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében segíteni kívánják a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését is.

A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról.

Az Állatorvostudományi Egyetem kutatási eredményeivel elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését. Az egyetem azt is vállalta, hogy az oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

A HUKOSZ vállalásai között szerepel többek között, hogy segítséget nyújt majd az egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka, valamint az oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

Kapcsolódó
Ingyenessé válik a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
A január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik