mti/kovács tamás
Mozaik

Polgárőrnek állt öt kuvasz

A bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz.

Garibaldi, Molly, Csenge, Csipke és Csana a napokban polgárőrkutyák lettek. Ők öten részesei annak a fajtamentő-mintaprogramnak, amelyet az Agrárminisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) indított még 2018-ban, közölte az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Kapcsolódó
Nemzeti kincsünk a kuvasz
A kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon.

A kutyákat a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és Kiképző Központjában adták át a Polgárőrségnek.

Az egyik különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is. Őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik majd.

A kuvaszőr program keretében, a nagyragadozók távoltartása érdekében van olyan nemzeti park, amely villanypásztort biztosít, emellett kuvaszokkal erősíti meg az állatállomány védelmét.

Az állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett négy évvel ezelőtt a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

– mondta a kutyák átadásán V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa.

mti/kovács tamás

A most és a korábbi években kiképzésre átadott kutyák a polgárőrök munkájának segítése mellett a hungarikumokat is népszerűsítik. Kiállításokon, falunapokon, más eseményeken kicsik és felnőttek kedvencei ezen szép állatok.

A kuvasznak nem csak múltja van, jövője is lesz

– mondta V. Németh Zsolt.

A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák.

A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot.

Kapcsolódó
Hűséges társ a családban a szeretetre vágyó kuvasz
A kuvasz nemzeti kincs, megőrzése az utókornak közös feladatunk.
Egyre több fejlett technológiát viszünk be otthonunkba, hogy jobbá tegyük az életünket. A takarítás sem kivétel – a gépek egyszerűbbé, hatékonyabbá és
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!