Mozaik

Felhőkarcolókkal vetekszik a világ legnagyobb szélturbinája

CSSC Haizhuang
CSSC Haizhuang
Kína átvette az elsőséget a szélturbinák versenyében.

Kínában építették meg a világ legnagyobb szélturbináját – írta a Greenfo. A közelmúltban átadott, 146 méter magas kínai monstrum éves átlagos teljesítménye meghaladhatja a 66 millió kWh-t.

Korábban a dániai Nyugat-Jyllandon a világ legerősebb szélturbinája már csatasorba állt. A Vestas V236-15.0 MW elnevezésű, 280 méter magas berendezés a számítások alapján 20000 háztartás éves áramigényét állítja elő. Ám eközben az ázsiaiak sem tétlenkedtek, Kínában még a dán óriásnál is nagyobb szélturbinát szerkesztettek.

A közel másfélszáz méter magas eszközt az ország keleti részén állította fel a China Three Gorges Corporation (CTG) cégtömörülés.

Youtube / Andrew Lee

Az 50 emeletes épület 36 ezer háztartást képes ellátni villanyárammal. A páratlan teljesítményt tovább árnyalja, hogy Kínában ráadásul egy háztartást három fővel számolnak az országban bevezetett egykepolitika miatt.

A szakértők szerint a gigantikus erőmű 22 tonna szén elégetését spórolja meg, vagyis 54 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe egy év alatt.

Youtube / Andrew Lee

A CTG és a Goldwind nem sokkal korábban egy másik monstrumot is bemutatott, igaz, az „mindössze” 13,6 megawattos. A CTG vezetője szerint a 16 MW-os egység fejlesztése sikeres volt, hiszen a kínai mérnököknek a fejlesztéssel ultrakönnyű lapátokat és extra tartós csapágyakat is sikerült létrehozniuk.

Kapcsolódó
Beindították a világ legnagyobb tengeri szélturbináit
Megkezdte működését a világ legnagyobb tengeri szélerőműve.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik