Mozaik

Beindították a világ legnagyobb tengeri szélturbináit

Orsted
Orsted
Egy fordulatot 6 másodperc alatt tesznek meg az óriás lapátok.

Már működik a világ legnagyobb tengeri szélfarmja – írta a Heti Világgazdaság.

Kapcsolódó
Ízletes gumicukrot készítettek a szélturbinák lapátjaiból
Amerikai tudósoknak sikerült gumicukrot előállítani kimustrált szélturbinák lapátjaiból.

Teljes kapacitással működik az angliai vizeken megépített Hornsea 2 szélfarm, mely a világ legnagyobb szélerőműve. A zöld projekt az energiaválság idején komoly jelentőséggel bír, hiszen a szélenergia az egyik legolcsóbb megújuló energiaforrás, és jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást lehet vele megspórolni.

Pixabay

A brit partoktól 89 kilométerre felállított rendszer 165 turbinából áll, 462 négyzetkilométert fed le, és 1,3 millió háztartás energiaellátását teszi lehetővé. Az óriás turbinák összesen 1,3 GW energiát képesek termelni.

A 165 darab turbina mindegyike 200 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé, a lapátok is tekintélyes méretűek, egyenként 81 méter hosszúak. Egyetlen fordulat 24 órára elegendő villamosenergiát termel egy háztartás számára. Mivel egy ilyen fordulat 6 másodpercet vesz igénybe, ez napi 14 ezer otthon ellátását jelenti.

Az angliaia szélfarm nem sokáig lesz világelső, a tervek szerint a jövőre startoló Dogger Bank nevű komplexum egyidejűleg 6 millió háztartást lát majd el elektromossággal.

Kapcsolódó
A rénszarvasok védelme miatt utasították el a szélerőmű építését Norvégiában
A térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik