Otthon készült

Ízletes gumicukrot készítettek a szélturbinák lapátjaiból

pixabay
pixabay
A megoldás finomnak ígérkezik, de a tényleges alkalmazáshoz még sokféle tesztet kell elvégezni a tudósoknak.

Gumimacik formájában hasznosulhatnak újra a szélturbinák lapátjai az Egyesült Államokban – írta az Energiaválasztó.

Kapcsolódó
Jóval nagyobb a szélturbinák negatív hatása, mint azt korábban gondolták
A szélenergia hasznosítása igen előnyös, hiszen megújuló energiáról van szó. A negatív hatásairól viszont ritkán esik szó.

A szélenergia az egyik legnépszerűbb megújuló forrás, nem véltetlen, hogy a szakemberek régóta keresik a megoldást az újrahasznosításukra. Ez cseppet sem könnyű feladat, világszerte számos elhasznált szerkezet kerül a hulladéklerakókba. A Michigan Állami Egyetem kutatóit is foglalkoztatja az akut probléma, ezért a közelmúltban létrehoztak egy olyan műgyantát, amelynek köszönhetően a lapátok, miután azok tönkremennek, újrahasznosíthatók.

pixabay

A szélturbinák lapátjai óriási igénybevételnek vannak kitéve, a hurrikán-erejű szelet is ki kell bírniuk, ezért ellenálló anyagokból készülnek. A különleges anyag egy hőre lágyuló gyanta, amely lúgos oldatban lebomlik. A kémiai folyamat egyik végterméke a poli(metil-metakrilát), vagyis a plexi, valamint a kálium-laktár, amely a gumicukorban is megtalálható.

pixabay

Az amerikai egyetemi kísérletek során a gyantából élelmiszernek minősülő kálium-laktátot állítottak elő, amiből gumimacit készítettek. Az egyik kutató le is tesztelte magán a végterméket, jóízűen elfogyasztotta a gumicukrot.

Az új felfedezés alkalmazása a későbbiekben fenntarthatóbbá teheti a szélenergia hasznosítását, mert a tudósok hangsúlyozzák, hogy az előállított műgyanta a használat után újra és újra, gyakorlatilag a végtelenségig felhasználható.

Kapcsolódó
 Folyékony tüzelőanyag nyerhető a napenergiából
A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik