Mozaik

Fejérben volt a tűzszerészeknek a legtöbb dolguk tavaly

130 tonna robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg a tűzszerészek országosan.

Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk

– mondta Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: 2022-ben több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre ezredük katonái.

A tavalyi évben összesen 1872 rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére az ország teljes területéről, jellemzően a második világháborúból visszamaradt, veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban. 387 alkalommal volt szükség a megtalált robbanótestek soron kívüli kezelésére – közölték az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldalán.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, szám szerint 330. Pest vármegye és Budapest területéről együtt összesen szintén 330 esetben riasztották őket. A következő a sorban Veszprém vármegye, ahová 170 alkalommal kellett kivonulniuk robbanóeszközökhöz.

A soron kívüli reagálást igénylő esetekből Pest vármegyében és Budapesten volt a legtöbb, 140-szer kellett intézkedniük 24 órán belül. Fejér vármegyébe 65, Komárom-Esztergom vármegyébe pedig 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel.

A leggyakrabban különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő a helyszíneken, a legtöbb alkalommal talált robbanóeszköz típus idén is a 82 mm-es szovjet repesz aknavetőgránát volt, melyből országszerte közel 1878 db-ot kezeltek a tűzszerészek. 81 mm-es német repesz aknavetőgránátból 982 db-ot szállítottak, 75 mm-es német páncéltörő- és repeszgránát típusokból 1027-et, szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak.

2022-ben összesen közel 130 tonna, különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg a tűzszerészek. 483 alkalommal végeztek 2022-ben irányított robbantással történő megsemmisítést az arra kijelölt robbantási területeken. A kontrollált megsemmisítések során pedig csaknem egy tonna tömegben használtak fel TNT és Semtex típusú robbanóanyagot tavaly a katonák.

Robbanóanyag-kereső kutyavezetők 117 alkalommal végeztek helyszíni átvizsgálást szolgálati kutyákkal és 93 esetben került sor, katonai műveletek, lőgyakorlatok, illetve civil tevékenység tűzszerész biztosítására.

Kapcsolódó
Ritka típusú bombát találtak egy drávapalkonyai kertben
A környéken nagyon gyakori, hogy világháborús robbanótestek fordulnak ki a földből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik