Mozaik

Semmiből előkerült gólya tartja lázban Kunágotát

Egy fagyoskodó gólyáért aggódnak a kunágotaiak, akit Tódorra kereszteltek el: névadó napján, kedden rászállt egy póznára az Aradi utcában és szerda reggelig nem tágított onnan Tódor, írja a beol.hu.

A lap beszámolója szerint Kunágotán sok éve már, hogy rendre megjelenik két gólyapár. A madarakat még táblával, sőt, névvel is megtisztelték a település lakói, ebből is látszik, milyen nagy odafigyelést élveznek. De ez a madár nem a kunágotaiak madara – állítják.

Találgatás indult, vajon honnan érkezett az állat. Mivel a napokban erős mínuszok mutatkoztak a térségben, a helyiek joggal féltik a világvándort. Megfigyelést szerveztek köré, miután sok óra elteltével, beesteledve se tágított a villanypózna tetejéről Tódor. Egy önkéntes állatvédő is bekapcsolódott, este ő tartotta szemmel a gólyát, aki nem mozdult el a helyéről.

Vittek vizet, ennivalót is az Aradi utcai villanypózna közelébe, biztos, ami biztos. Reggel -7 Celsius-fokra ébredt a falu, a gólya is, olvasható a cikkben.

Szerda reggel többen a helyszínen kezdték a napjukat, köztük Acsai Anita állatvédő és Páli Józsefné is, aki fotóval örökítette meg a gólya állapotát. A közelben lakó Kutasi Sándorné gondoskodik az élelemről.

A beol.hu megkeresésére a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vezetője, Nagy Tímea arról beszélt, bizonyára nem egy hazatérő gólyáról van szó, az még korai lenne. Ám egyre több gólya a maradást választja, hazánkban telel.

Azt tanácsolta a kunágotaiaknak, hogy vödörben biztosítsanak vizet a gólyának. Ételt is adhatnak, ajánlott a csirkeszív, csirkenyak, apróhalak. Ha kienged az idő, a madár talál magának eleséget. Ha a repülésével nincs gond, nincs szükség menteni, de a segítség, amit a kunágotaiaktól kap, az példás.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik